Braiseret kalvetykkam i gryde med tilbehør som til vildt

Braiseret kalvetykkam i gryde med tilbehør som til vildt

Af Marie Melchior | Efterår, Vinter | Hovedretter | Weekend


Braiseret kalvetykkam i gryde med tilbehør som til vildt

Tilberedningstid

Ca. 1½ time

Det skal du bruge

6 personer

1 kg kalvetykkam
2 skalotteløg, 50 g
3 stilke blegselleri
1 spsk smør
8 enebær
1 spsk hele korianderfrø
200 g bacontern
1 dl hvidvin
2 dl kalvefond, gerne fra terning
1 laurbærblad
1 lille bundt timian
3 spsk ribsgele
2½ dl madlavningsfløde, 18 %

Ragout med svampe og druer
250 g markchampignon
1 stort løg, 150 g
1 spsk olie
250 g stenfri druer
1 lille bundt estragon

Tilbehør

Mos:
1,2 kg kartofler
300 g knoldselleri
25 g smør
1½ dl minimælk

Sådan gør du

Tænd ovnen på 175 grader.
Pil skalotteløg og hak dem fint. Skyl blegselleri i skræl det yderste lag af med en tyndskræller.
Varm smør i en gryde ved god varme. Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med salt og peber. Brun kødet på alle sider i alt 5-7 minutter. Tag kødet op.
Svits løg og blegselleri.
Tilsæt enebær, koriander og bacontern, steg i 4 minutter.
Kom kødet tilbage i gryden. Hæld hvidvin i gryden og kog i nogle minutter før kalvefond hældes i gryden.
Kom laurbærblad og et par kviste timian i gryden. Læg låg på gryden og sæt gryden i ovnen i 1 time. Eller brug et ovnfast fad med låg. Eller lad den stå på pladen og simre ved svag varme.
Tag kødet op, si saucen og hæld den tilbage i gryden.
Tilsæt fløde og ribsgele.
Kog ind ved god varme uden låg til konsistensen bliver cremet.
Smag til med salt, peber og evt. mere ribsgelé.

Rens champignon. Skær dem i skiver.
Pil løg og skær det i små tern.
Varm olie på en pande ved god varme. Svits løg til det bliver klart.
Tilsæt svampene og steg dem ved høj varme i 7-8 minutter.
Skyl druer og skær dem i halve. Vend druerne rundt på panden med svampene. Varm godt igennem.
Skyl estragon og hak den fint. Vend hakket estragon og ragouten.

Skræl kartofler og selleri og skær dem i grove stykker. Kog dem møre i vand uden salt.
Hæld vandet fra og mos kartofler og selleri.
Tilsæt smør og mælk, rør rundt og smag til med salt og peber.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein 26 %
Kulhydrat 30 %
Fedt 42 %
Alkohol 2 %
2705 kJ – 645 kcal