Tilberedningstid
Ca. 1¾ time
Det skal du bruge
4 personer
10-12 afpudsede grisekæber/kæbeklumper, ca. 1 kg
Salt
Peber
15 g smør
1/8 selleri
1 gulerod
1 løg
1 tomat
½ l mørk øl, fx Honning Ale
evt. 1 spsk hvedemel
Kartoffel-sellerimos
750 g kartofler
¼ selleri, ca. 250 g
2 dl letmælk
25 g smør
Grøntsager
2 gulerødder
2 majroer
1 porre
½ dl olie, fx rapsolie
4 skiver parma- eller serranoskinke
Sådan gør du
Bestil kæbeklumper (grisekæber) hos slagteren et par dage i forvejen.
Kødet
- Dup kæbeklumperne tørre med køkkenrulle. Krydr med salt og peber.
- Lad smørret blive gyldent i en gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider, 3-4 minutter i alt. Brun kødet i passende portioner.
- Brun selleri, gulerod og løg i grove tern. Tilsæt tomaten skåret i kvarte, de brunede kæbeklumper og øl suppleret med vand til det dækker. Skru ned til svag varme og kog under låg i 1¼-1½ time til kødet er mørt.
- Tag kødet op. Kog væsken ind til der er ca. 2½ dl tilbage. Si saucen. Smag den til med salt og peber og jævn den evt. med en meljævning.
Kartoffel-sellerimos
- Kog kartofler og selleri i tern møre. Hæld vandet fra. Mos kartofler og selleri, fx i en purépresser.
- Varm mælken i gryden. Tilsæt mos og smør. Smag mosen til med salt og peber.
Grøntsager
- Damp gulerødder og majroer i passende stykker møre i 1 spsk vand tilsat salt.
- Snit porretoppen i meget tynde strimler. Dup dem tørre i køkkenrulle. Varm olien op, men ikke for meget. Frittér porrestrimlerne heri ved jævn varme, så de ikke bliver mørke, men beholder den grønne farve.
Skinken
- Steg parmaskinken på en tør pande til skiverne bliver sprøde og læg dem over kødet ved servering.
Tips
- Hvad er grisekæber?
Grisekæber er et fantastisk smagfuldt stykke kød, som skæres af grisens hoved. Det har masser af bindevæv og kræver lang tilberedning for at blive mørt. - Hvor kan man købe grisekæber?
Du kan købe kæbeklumper hos slagteren et par dage i forvejen. Kan også fås i velassorterede supermarkeder.
Energifordeling
Nu hedder det grisekæber. Tidligere hed udskæringen svinekæber.
Næringsindhold pr. person (ca. 905 g af retten):
Energi: 3410 kJ (812 kcal)
protein: 63 g
kulhydrat: 60 g
kostfibre: 10 g
fedt: 33 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 377 kJ (90 kcal)
protein: 7 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 1 g
fedt: 4 g