Braiserede grisekæber i mørk øl med kartoffel-sellerimos

Grisekæber møre som smør. I en smuk, aromatisk sovs på mørk øl og rodfrugter. Ølbraiserede grisekæber er en skøn simreret, der er god at servere for gæster, for den passer stort set sig selv. Retten toppes med sprødstegt parmaskinke. Få opskrift på grisekæber med øl her.

Af Toni Leichtle | Efterår, Vinter | Hovedretter | Gæster, Hverdag, Weekend


Braiserede svinekæber i mørk øl med kartoffel-sellerimos

Tilberedningstid

Ca. 1¾ time

Det skal du bruge

4 personer

10-12 afpudsede grisekæber/kæbeklumper, ca. 1 kg
Salt
Peber
15 g smør
1/8 selleri
1 gulerod
1 løg
1 tomat
½ l mørk øl, fx Honning Ale
evt. 1 spsk hvedemel

Kartoffel-sellerimos
750 g kartofler
¼ selleri, ca. 250 g
2 dl letmælk
25 g smør

Grøntsager
2 gulerødder
2 majroer
1 porre
½ dl olie, fx rapsolie

4 skiver parma- eller serranoskinke

Sådan gør du

Bestil kæbeklumper (grisekæber) hos slagteren et par dage i forvejen.

Kødet

  1. Dup kæbeklumperne tørre med køkkenrulle. Krydr med salt og peber.
  2. Lad smørret blive gyldent i en gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider, 3-4 minutter i alt. Brun kødet i passende portioner.
  3. Brun selleri, gulerod og løg i grove tern. Tilsæt tomaten skåret i kvarte, de brunede kæbeklumper og øl suppleret med vand til det dækker. Skru ned til svag varme og kog under låg i 1¼-1½ time til kødet er mørt.
  4. Tag kødet op. Kog væsken ind til der er ca. 2½ dl tilbage. Si saucen. Smag den til med salt og peber og jævn den evt. med en meljævning.


Kartoffel-sellerimos

  1. Kog kartofler og selleri i tern møre. Hæld vandet fra. Mos kartofler og selleri, fx i en purépresser.
  2. Varm mælken i gryden. Tilsæt mos og smør. Smag mosen til med salt og peber.

Grøntsager

  1. Damp gulerødder og majroer i passende stykker møre i 1 spsk vand tilsat salt.
  2. Snit porretoppen i meget tynde strimler. Dup dem tørre i køkkenrulle. Varm olien op, men ikke for meget. Frittér porrestrimlerne heri ved jævn varme, så de ikke bliver mørke, men beholder den grønne farve. 

Skinken

  1. Steg parmaskinken på en tør pande til skiverne bliver sprøde og læg dem over kødet ved servering.

Tips

  • Hvad er grisekæber?
    Grisekæber er et fantastisk smagfuldt stykke kød, som skæres af grisens hoved. Det har masser af bindevæv og kræver lang tilberedning for at blive mørt.
  • Hvor kan man købe grisekæber? 
    Du kan købe kæbeklumper hos slagteren et par dage i forvejen. Kan også fås i velassorterede supermarkeder.

 

Energifordeling

Nu hedder det grisekæber. Tidligere hed udskæringen svinekæber.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 905 g af retten): 

Energi: 3410 kJ (812 kcal)

protein: 63 g

kulhydrat: 60 g

kostfibre: 10 g

fedt: 33 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 377 kJ (90 kcal)

protein: 7 g

kulhydrat: 7 g

kostfibre: 1 g

fedt: 4 g