Tilberedningstid
Ca. 4 timer heraf 1 times arbejdstid
Det skal du bruge
10 personer
Grøntsager
1 kg jordskokker
Kødet
1 bov af gris (4 kg på ben)
1 spsk enebær
2 spsk salt
½ l øl
1 l æblemost
Bouillon
1 l stegt hønsefond eller lignende
50 g kombu tang
½ dl æbleeddike
Estragonolie
2 bundt estragon
3 dl vindruekerneolie
Grøntsager, fortsat
600 g rosenkål
200 g stikkelsbær
Tilbehør
10 tynde skiver fuldkornsbrød
Sådan gør du
Grøntsager
- Skrub jordskokkerne rene og bag dem i ovnen ved 150 grader i 2 timer.
Kødet
- Knus enebær og salt i en morter, gnid boven i krydderiblandingen og sæt kødet i ovnen ved 150 grader i 2 timer.
- Skru ovnen ned til 130 grader og steg videre i 3 timer.
- Dryp løbende øl og most over boven, mens den steger og bruner.
Bouillon
- Hæld stegeskyen op i en gryde, skum overfladen for fedt og tilsæt hønsefond, tang og eddike.
- Smag til med salt.
- Lad bouillonen koge i 30 minutter og sigt tangen fra.
Kødet, fortsat
- Pluk kødet fra benet i store stykker.
Estragonolie
- Pluk estragon fra stilkene og blend med vindruekerneolien på en Thermomix ved 50 grader eller i en normal blender på højeste hastighed i cirka 5 minutter, så den opnår en temperatur på 50 grader.
- Sigt olien og sæt den på køl.
Grøntsager, fortsat
- Pluk rosenkål i blade (du kan også snitte kålene, hvis tiden ikke er til at plukke dem).
- Halver stikkelsbærrene.
Servering
- Anret bouillonen i dybe tallerkener med jordskokker, gris, rosenkålsblade og stikkelsbær og dryp med estragonolie.
- Server groft brød til.
Energifordeling
Nu hedder det bov fra gris. Før hed udskæringen bov fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 650 g af retten):
Energi: 2908 kJ (692 kcal)
protein: 27 g
kulhydrat: 51 g
kostfibre: 8 g
fedt: 40 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 448 kJ (107 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 1 g
fedt: 6 g