Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
4 personer
500 g hakket grisekød
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel
1 -1½ dl mælk, fx minimælk
½-1 selleri, ca. 500 g
30 g smør eller margarine
4 spsk hvedemel
1 dl letmælk eller fløde 9%
Persille
Tilbehør
4 skiver fuldkornsrugbrød eller 800 - 1000 g kartofler
Sådan gør du
- Rør kødet med salt.
- Tilsæt peber, æg og revet løg.
- Tilsæt melet. Rør herefter mælken i.
- Form farsen til kødboller med en dessertske og kog dem ved svag varme 7-8 minutter i ½ l kogende letsaltet vand under låg.
- Tag bollerne op med hulske og lad dem dryppe af.
- Gem kogevandet.
- Skær sellerien i tern på ca. 1x1x1 cm.
- Kog dem møre i kogevandet fra kødbollerne i 8-10 minutter.
- Smelt smørret i en gryde.
- Rør melet i og kom 5 dl kogevand i under piskning.
- Pisk mælk eller fløde i og lad saucen koge nogle minutter.
- Smag til med salt og peber.
- Kom kødboller og selleri i saucen og varm dem igennem.
Drys hakket persille over eller server det til.
Tips
- Jævn evt. saucen med en meljævning af mel og mælk og undlad smørret, hvis retten ønskes mere mager.
- Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 430 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2219 kJ (528 kcal)
Fedt: 18 g
Kulhydrat: 49 g
Protein: 39 g
Kostfibre: 10 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 516 kJ ( kcal)
Fedt: 4 g
Kulhydrat: 11 g
Protein: 9 g
Kostfibre: 2 g
Næringsindhold pr. person (ca. 430 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 2381 kJ (567 kcal)
Fedt: 23 g
Kulhydrat: 49 g
Protein: 36 g
Kostfibre: 10 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 554 kJ (123 kcal)
Fedt: 5 g
Kulhydrat: 11 g
Protein: 8 g
Kostfibre: 2 g