Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
500 g hakket grisekød, 6% fedt
2 skiver brød uden skorpe
1½ dl mælk, fx minimælk
½ tsk fint salt
Peber
2 æg
5 laurbærblade
Karrysovs
2 løg, ca. 200 g
1 fed hvidløg
2 æbler, ca. 250 g
10 g smør
3-4 spsk karry
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt eller tørret chili
2 spsk hvedemel
1 liter kogevand fra bollerne
1 citron, usprøjtet
½ dl fløde 38%
evt. lidt honning
Perlebyg
3 dl perlebyg, ca. 240 g
Tilbehør
Evt. ½ bundt mynte
Sådan gør du
Skær brød ud i mindre tern. Kom det i en skål med mælk og lad det trække i 10-15 minutter.
Kom kødet i en skål og med salt, peber, æg, det udblødte brød og mælk. Rør til en lind fars. Lad det stå i ca. 10 minutter. Juster evt. konsistensen med ekstra mælk eller lidt mel.
Pil løg og hvidløg, hak det fint. Skyl æbler og skær i kvarte. Fjern kærnehuset og skær i små tern.
Tilbage til bollerne: Sæt en gryde med vand, salt og laurbærblade til at koge. Skru ned til lavt blus, når vandet koger. Form boller af farsen med en spiseske og kog dem i ca. 12 minutter, til de er gennemkogte.
Tag bollerne op og læg dem i et fad med lidt film henover, så de holder sig varme. Husk at gemme 1 liter af kogevandet til sovsen.
Kog perlebyg som anvist på pakken.
Varm smør i en gryde til det begynder at bruse. Steg løg og hvidløg 1-2 minutter, til de bliver klare. Tilsæt halvdelen af æblerne og sammen med karry, ingefær, chili og mel og lad det hele stege 1-2 minutter, til krydderierne bliver lidt brændte og melet suger smør og det jævnes.
Tilsæt kogevandet fra bollerne, bring i kog og lad det koge i 10-15 minutter, til løg og æbler er møre.
Skyl og riv citron. Pres saften. Skyl mynte og pluk bladene af.
Tilsæt fløde og lad sovsen koge yderligere 2 minutter. Tag gryden af varmen og blend til en glat og jævn sovs. Brug en stavblender, eller lad en almindelig blender klare opgaven.
Kom sovsen tilbage i gryden og smag til med fintrevet citronskal og –saft, salt, peber og evt. lidt honning, alt efter hvor meget sødme der er i æblerne.
Kom bollerne i sovsen og varm dem igennem. Tilsæt æbletern et øjeblik og server med kogte perlebyg og mynte.
Tips
- Du kan også servere ris til retten, i stedet for perlebyg.
-
Denne opskrift er hentet fra SMÆK PÅ SMAGEN. Se mere på www.smækpåsmagen.dk
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 795 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 2578 kJ (614 kcal)
protein: 40 g
kulhydrat: 59 g
kostfibre: 14 g
fedt: 20 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 324 kJ (77 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g
Næringsindhold pr. person (ca. 795 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 2741 kJ (653 kcal)
protein: 38 g
kulhydrat: 59 g
kostfibre: 14 g
fedt: 26 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød.:
Energi: 345 kJ (82 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g