Boller i æblekarry med perlebyg

Lækker ret med boller i karry, hvor sovsen er tilsat æbler i små tern og krydret med karry, hvidløg, ingefær og chili. Kan serveres med perlebyg eller ris til.

Af Mikkel Karstad | Hele året | Hovedretter | Hverdag


Boller i æblekarry med perleløg

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket grisekød, 6% fedt 
2 skiver brød uden skorpe
1½ dl mælk, fx minimælk
½ tsk fint salt
Peber
2 æg
5 laurbærblade

Karrysovs
2 løg, ca. 200 g
1 fed hvidløg
2 æbler, ca. 250 g
10 g smør
3-4 spsk karry
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt eller tørret chili
2 spsk hvedemel
1 liter kogevand fra bollerne
1 citron, usprøjtet
½ dl fløde 38%
evt. lidt honning

Perlebyg
3 dl perlebyg, ca. 240 g

Tilbehør

Evt. ½ bundt mynte

Sådan gør du

Kødboller og forberedelse til karrysovs

  1. Skær brød ud i mindre tern.
  2. Kom det i en skål med mælk og lad det trække i 10-15 minutter. 
  3. Kom kødet i en skål og med salt, peber, æg, det udblødte brød og mælk.
  4. Rør til en lind fars.
  5. Lad det stå i ca. 10 minutter. Juster evt. konsistensen med ekstra mælk eller lidt mel. 
  6. Pil løg og hvidløg, hak det fint.
  7. Skyl æbler og skær i kvarte.
  8. Fjern kærnehuset og skær i små tern. 
  9. Tilbage til bollerne:
  10. Sæt en gryde med vand, salt og laurbærblade til at koge.
  11. Skru ned til lavt blus, når vandet koger.
  12. Form boller af farsen med en spiseske og kog dem i ca. 12 minutter, til de er gennemkogte. 
  13. Tag bollerne op og læg dem i et fad med lidt film henover, så de holder sig varme.
  14. Husk at gemme 1 liter af kogevandet til sovsen. 

Perlebyg

  1. Kog perlebyg som anvist på pakken. 

Karrysovs

  1. Varm smør i en gryde til det begynder at bruse. 
  2. Steg løg og hvidløg 1-2 minutter, til de bliver klare.
  3. Tilsæt halvdelen af æblerne og sammen med karry, ingefær, chili og mel og lad det hele stege 1-2 minutter, til krydderierne bliver lidt brændte og melet suger smør og det jævnes. 
  4. Tilsæt kogevandet fra bollerne, bring i kog og lad det koge i 10-15 minutter, til løg og æbler er møre. 
  5. Skyl og riv citron. Pres saften. Skyl mynte og pluk bladene af. 
  6. Tilsæt fløde og lad sovsen koge yderligere 2 minutter.
  7. Tag gryden af varmen og blend til en glat og jævn sovs. Brug en stavblender, eller lad en almindelig blender klare opgaven. 
  8. Kom sovsen tilbage i gryden og smag til med fintrevet citronskal og –saft, salt, peber og evt. lidt honning, alt efter hvor meget sødme der er i æblerne. 
  9. Kom bollerne i sovsen og varm dem igennem. Tilsæt æbletern et øjeblik og server med kogte perlebyg og mynte.

 

Tips

  • Du kan også servere ris til retten, i stedet for perlebyg.
  • Denne opskrift er hentet fra SMÆK PÅ SMAGEN. Se mere på www.smækpåsmagen.dk

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. person (ca. 795 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 2578 kJ (614 kcal)

protein: 40 g 

kulhydrat: 59 g

kostfibre: 14 g

fedt: 20 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 324 kJ (77 kcal)

protein: 5 g 

kulhydrat: 7 g

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g

 


Næringsindhold pr. person (ca. 795 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 2741 kJ (653 kcal)

protein: 38 g 

kulhydrat: 59 g

kostfibre: 14 g

fedt: 26 g

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød.: 

Energi: 345 kJ (82 kcal)

protein: 5 g 

kulhydrat: 7 g

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g