Baked alaska isbombe

Lækker isdessert med marmoreret nougatparfait, marengs og browniebund, som serveres med banankaramelsauce.

Af Nikolas Strangas | Hele året, Vinter | Desserter | Fest, Gæster, Nytår


Baked alaska isbombe

Tilberedningstid

Ca. 2 timer

Det skal du bruge

8 personer

Browniebund
100 gram mørk chokolade, 70%
200 gram smør
180 gram hele æg (ca. 3 store æg)
320 gram sukker
150 gram hvedemel

Karamelliserede hasselnødder
45 gram sukker
15 gram vand
100 gram hasselnødder (gerne ristede og afskallede)

Marmoreret nougatparfait
130 gram æggehvider (3-4 æggehvider)
130 gram sukker
490 gram piskefløde, 38%
1 stang vanilje
1 usprøjtet appelsin, revet skal af 
100 gram blød nougat
Karamelliserede hasselnødder (se oven for)

Banankaramelsauce
350 g piskefløde
20 g glukosesirup

185 g sukker
50 g smør
4 bananer, skåret i små stykker
50 g cremefraiche, 38%

Marengs
200 gram æggehvider
200 gram sukker
200 gram flormelis

Pynt
Fx spiseligt guldstøv, guldspray og lidt rød skovsyre.

 


Sådan gør du

Browniebund

  1. Tænd ovnen på 160 grader.
  2. Hak chokoladen groft. Smelt smørret i en lille gryde, og tilsæt chokoladen. Sluk for varmen, og rør rundt, så chokoladen smelter i det varme smør.
  3. Kom æggene i en skål, hæld sukker og hvedemel ned i midten, og rør med et piskeris indefra, til alt er blandet godt sammen. Tilsæt det smeltede smør med chokoladen, og bland godt sammen.
  4. Hæld brownie-dejen i en springform foret med bagepapir, og bag i den varme ovn i 12-15 minutter, til brownien er fast og gennembagt. Lad den køle af i formen.

Karamelliserede hasselnødder

  1. Kom sukker og vand i en lille gryde, og smelt det til karamel uden at det tager farve – eller til 118 grader på et sukkertermometer. Tilsæt nødderne, og blandt rundt indtil massen krystalliserer omkring nødderne og alle er fint karamelliserede.
  2. Vip over på en bageplade, og lad nødderne køle af.

Marmoreret nougatparfait

  1. Hæld æggehvider og sukker i en varmefast skål, rør dem let sammen, og lun dem over en gryde med et vandbad til ca. 50 grader, så sukkeret smelter lidt. Tag skålen af varmen, og pisk hvider og sukker til marengsen former bløde toppe.
  2. Hæld piskefløden i en anden skål, tilsæt udskrabede vaniljekorn og revet appelsinskal, og pisk til flødeskum – pas på ikke at piske det for stift; det skal være fast men stadig blødt.
  3. Vend nu marengs og flødeskum sammen med en dejskaber til en parfaitmasse.
  4. Smelt den bløde nougat i en mikrobølgeovn eller i en skål over vandbad. Kom de karamelliserede hasselnødder i en frysepose uden at lukke den, læg den på et skærebræt og giv nødderne bank med en kagerulle, til de er forvandlet til en blanding af små og store nøddebrud.
  5. Tag nu ca. 6 gode skefulde af parfaitmassen over i en skål, og bland dem med den smeltede nougat.
  6. Bland de karamelliserede nødder i parfaitmassen med vanilje og appelsin.

Sådan samles isbomben

  1. Find en røreskål på ca. 1 liter (eller en isbombeform, hvis du ejer sådan én). Browniebunden skal udskæres til en diameter, der er nogle centimeter mindre end den skål, du laver bomben i.
  2. Fór så skålen med et stort stykke husholdningsfilm, så det stikker ud over kanten. Når du fylder ismassen i, skal du starte med at smøre lidt af nougatparfaiten op ad skålens sider, inden du hælder vaniljeparfait og så resten af nougatparfaiten i.
  3. Rør forsigtigt lidt rundt i de to parfaitblandinger, for at skabe marmoreffekt. Luk isbomben med browniebunden, som du klemmer forsigtigt lidt ned, så den hæfter med isen. Sæt bomben i fryseren i 24 timer.

Marengs

  1. Hæld æggehvider og sukker i en varmefast skål, rør dem let sammen, og lun dem over en gryde med et vandbad til ca. 50 grader, så sukkeret smelter lidt.
  2. Tag skålen af varmen, og pisk hvider og sukker ved medium hastighed i 8-10 minutter. Sigt flormelissen i marengsen, og fold den forsigtigt ind i marengsen med en dejskraber, til den er lækker og homogen.

Banankaramelsauce med cremefraiche

  1. Varm fløden op i en lille gryde.
  2. Kom glukosen på en pande og varm den op, mens du tilsætter sukkeret gradvis. Lad det smelte til gylden karamel, og tilsæt så smørret.
  3. Lad det boble sammen, og rør bananstykker i.
  4. Tilsæt nu den varme piskefløde – pas på, det sprutter op. Lad saucen koge igennem i 1 minut.
  5. Tilsæt cremefraiche, og tag straks saucen af varmen. Rør cremefraichen ud i saucen.
  6. Servér banankaramelsaucen lun eller ved stuetemperatur.

Servering

  1. Tag bomben ud af fryseren, vend den ud, og befri den for husholdningsfilm. Sæt den på et fad, der tåler varme, og dæk den fuldstændigt med marengs, så isen og kage er helt pakket ind.
  2. Du kan nu vælge at færdiggøre isbomben til servering, eller du kan sætte den tilbage i fryseren et par timer.
  3. Ved servering skal du brænde marengsen med en bunselbrænder, til den er smukt gylden over det hele.
  4. Du kan også vælge at sætte bomben i ovnen i et par minutter ved 230 grader og en lille smule grill.
  5. Dekorer evt. straks med lidt spiseligt guldstøv eller kagedekorationsspray. Afslut med rød skovsyre.
  6. Servér straks, mens marengsen er lun og isen kold.
  7. Banankaramelsauce med cremefraiche serveres til.

 

Tips

  • Husk at isbomben skal tilberedes og fryses minimum dagen før servering.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 5%
Kulhydrat 48%
Fedt 47%
4963 kJ – 1186 kcal