Det skal du bruge
5 personer
Kødboller:
1 gulerod, ca. 65 g
1 løg, ca. 100 g
½ æble, ca. 50 g
450 g hakket gris og kalv, 8-12% fedt
1 spsk karry
2 spsk hvedemel
1 æg
1½ dl mælk
1 tsk salt
1 tsk peber
Kogning af kødboller:
2 liter vand
2 grøntsagsbouillonterninger
Karrysovs:
1 løg
1 æble
3 fed hvidløg
2 tsk olie
2 spsk karry
1 spsk mangochutney
2 dl madlavningsfløde, 8%
6-7 dl kogevand
fra kødboller
Salt og peber
Blomkålsris:
½ bundt persille
1¼ blomkål, ca. 1 kg
1 tsk salt
Salt og peber
Ca. 1 time og 20 minutter
Sådan gør du
Kødboller:
- Skræl gulerod, skær enderne af og riv guleroden
- Pil løg og riv det
- Skyl æblet, halver det, skær kærnehus fra og riv æblet
- Læg kød i en skål og rør det sammen med de revne grøntsager og æble
- Tilsæt karry og mel og rør rundt
- Tilsæt æg og rør rundt
- Rør til sidst mælk, salt og peber i farsen – den skal være ret fast
Kogning af kødboller:
- Bring vandet i kog
- Tilsæt bouillonterninger
- Form halvdelen af farsen til boller med en spiseske og læg dem på en tallerken
- Kog bollerne i ca. 10 minutter – til de flyder op til overfladen
- Tag dem op med en hulske og læg dem på en ren tallerken
- Gentag med den anden halvdel af farsen
Karrysovs:
- Pil løg og hak det fint
- Skyl æblet, halver det og skær kærnehuset fra
- Skær æblet i små tern (kan også rives)
- Pil hvidløg og hak dem fint
- Varm olie i en gryde ved god varme
- Tilsæt løg, æble, hvidløg og karry
- Steg et par minutter uden, at det tager farve
- Tilsæt mangochutney og madlavningsfløde
- Si 6-7 dl kogevand fra bollerne over i en skål
- Tilsæt kogevand lidt efter lidt. Saucen må ikke blive for tynd
- Kog i 10 minutter ved middel varme
- Blend sovsen og smag den til med salt og peber og evt. lidt mere karry
- Læg bollerne i sovsen og varm dem op ved middel varme
Blomkålsris:
- Skyl persille og hak det groft
- Skyl blomkål og fjern de grønne blade
- Riv blomkål groft på et rivejern
- Hæld blomkålsris i en gryde og tilsæt vand til det dækker
- Tilsæt salt og lad det koge 3 minutter
- Hæld blomkålsris i en sigte, så vandet løber af
- Hæld blomkålsris i en skål og vend med persille
- Smag til med salt og peber
Udlånt af madskoler.dk
Tips
- Har du ikke en blender, kan du undlade at blende sovsen – skær i det tilfælde blot æble, hvidløg og løg ekstra fint eller riv æble og løg på rivejern og brug
hvidløgspresser til hvidløget. - For at opnå mest mulig smag, kan du svitse karry i det varme fedtstof, inden du tilsætter resten af ingredienserne.
- Drys lidt persille over blomkålsrisene inden servering – det giver lidt mere farve til retten.
- Eller lav en separat skål med persille, så man selv kan dosere mængden.