Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
5 personer
Karrysovs
1 løg, 100 g
1 æble, 125 g
3 fed hvidløg
1 spsk rapsolie
2 spsk karry
1 spsk mangochutney
1 dl røde linser
2 dl madlavningsfløde, 8%
6-7 dl kogevand fra kødboller
2 tsk salt
peber
Kødboller
1 gulerod, ca. 75 g
100 g løg
60 g æble, dansk
1½ spsk havregryn
0,5 dl minimælk
250 g hakket gris og kalv, 6 % fedt
2 tsk karry
1 æg
½ tsk salt
½ tsk peber
Kogning af kødboller
2 terninger grøntsagsbouillon
Blomkålsris
½ bundt persille
1¼ blomkål, ca. 1 kg
1 tsk salt
peber
Sådan gør du
Karrysauce
- Pil løg og hak det fint
- Skyl æblet, skræl det og riv det groft
- Pil hvidløg og riv dem
- Varm olie i en gryde ved god varme
- ‘Brænd’ karryen af
- Tilsæt løg, æble og hvidløg
- Steg et par minutter og tilsæt mangochutney
- Tilsæt 5-6 dl kogevand lidt efter lidt
- Tilsæt røde linser
- Lad saucen simre ved svag varme under låg i 30 minutter
- Blend saucen, tilsæt madlavningsfløde og smag den til med salt og peber og evt. lidt mere karry
- Læg bollerne i saucen og varm dem op ved middel varme
Kødboller
- Skræl og riv guleroden
- Pil løg og riv det groft
- Skyl, skræl og riv æblet groft
- Hæld havregryn og mælk sammen
- Læg kød i en skål og rør det sammen med salt, peber, gulerod, løg og æble
- Tilsæt karry, æg og havregryn/mælk og rør rundt. Farsen skal være ret fast
Kogning af kødboller
- Bring vandet i kog
- Tilsæt bouillonterninger
- Form runde boller af farsen og kog dem i ca. 10 minutter – til de flyder op til overfladen
- Tag bollerne op med en hulske
Blomkålsris
- Skyl persille og hak det fint
- Skyl blomkål og fjern de grønne blade
- Riv blomkål fint på et rivejern eller en foodprocessor
- Bland med persille og smag til med salt og peber
Tips
- Vand + bouillonterning kan bruges i stedet for kogevand fra bollerne
- Jævn evt. saucen med saucejævner, hvis den er for tynd
- Blomkålsris kan laves på foodprocessor
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed udskæringen hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 575 g af retten):
Energi: 1423 kJ (137 kcal)
protein: 24 g
kulhydrat: 28 g
kostfibre: 10 g
fedt: 13 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 247 kJ (59 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 5 g
kostfibre: 2 g
fedt: 2 g
Kødfaktor 15-50 g kød pr. person