Ærtesuppe med oksebouillon, asparges og brødcroutoner

Ærtesuppe med oksebouillon, asparges og brødcroutoner

Af voresmad.dk

Det skal du bruge

4 personer

Oksebouillon
200 g knoldselleri
200 g gulerødder
1 porre
3 skalotteløg
1 helt hvidløg
200 g cherrytomater eller 1 spsk tomatpure
1-1½ kg okseben
1 håndfuld timiankviste
2 rosmarinkviste
1 bundt persille
4 laurbærblade
1 tsk hele sorte peberkorn
Salt

Croutoner
250 g daggammel brød
4 spsk olie
Salt

Ærtesuppe
2 løg
1 fed hvidløg
1 spsk smør
3 dl oksebouillon
3 dl piskefløde
500 g frosne ærter
100 g babyspinat
Salt og peber
1 citron

Fyld
100 g sukkerærter
500 g grønne asparges
1 kg friske ærtebælge
1 håndfuld ærtespirer



Ca. 8-10 timer inkl. tilberedning af bouillon - ca. 40 minutter hvis bouillonen er klar


Sådan gør du

Oksebouillon

  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Skræl knoldselleri og vask gulerødder og porre. Halvér løg og hvidløg - uden at pille dem.
  3. Læg benene i en dyb bradepande sammen med grøntsager og halvdelen af krydderurterne. Hvis du bruger tomatpuré smører du den på benene.
  4. Bag det hele i ovnen i ½ - 1 time, vær ikke bange for at ben og grøntsager bliver meget mørke.
  5. Tag ben, afpuds og alle grøntsager op af bradepanden og kom i en rummelig gryde - KASSÈR fedtstoffet fra bradepanden, det skal IKKE med i gryden.
  6. Dæk ben og grøntsager med vand og tilsæt resten af de friske krydderurter og laurbærblade.
  7. Kog op fjern skum fra overfladen med en ske. Der kommer mest skum i starten, så fjern det af flere omgange til der ikke kommer mere skum på overfladen.
  8. Lad bouillonen simre i 8-10 timer og gerne mere. Spæd hele tiden til med mere vand, hvis det koger væk, lad evt. bouillonen simre med låget på skrå.
  9. Si bouillonen gennem en finmasket sigte, gerne to til tre gange. Kassér ben og grøntsager.
  10. Lad bouillonen koge ned, til der er ca. halvdelen tilbage.
  11. Hæld den kogende bouillonen på beholdere, lad dem køle lidt af til stuetemperatur. Dæk dem til og opbevar dem i køleskabet, hvor bouillonen kan holde sig 4-5 dage.

Croutoner

  1. Tænd ovnen til 200 grader varmluft.
  2. Skær brødet i mundrette tern og vend dem med olie og lidt salt.
  3. Bred brødet ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i 10-15 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Ærtesuppe med oksebouillon

  1. Hak løg og hvidløg og sautér begge i smør i en gryde til de er gyldne og klare.
  2. Tilsæt og fløde lad det simre i 8-10 minutter.
  3. Tilsæt de frosne ærter og spinat og kog op.
  4. Blend suppen til den er glat og cremet. Spæd evt. til med vand hvis suppen er meget tyk.
  5. Varm suppen forsigtigt igennem ved servering og smag til med salt, peber og citronsaft.

Fyld

  1. Snit sukkerærterne fint og kom dem i en skål iskoldt vand, og lad dem stå i 30 minutter til de er helt sprøde.
  2. Skær aspargesene i mundrette stykker. Bælg ærterne.
  3. Sautér asparges og ærter i smør i 3-4 minutter og krydr med salt og peber.
  4. Lad sukkerærterne dryppe godt af.

Anretning
Kom croutoner, sauterede ærter og asparges i bunden af dybe tallerkener og hæld den varme supper over. Top med sukkerærter og ærteskud.

Foto: Sophie Due Rasmussen


Tips



energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 1,7 l af retten):
Protein: 72 g
Kulhydrat: 146 g
Kostfibre: 54 g
Fedt: 103 g
Energi: 7912 kJ (1884 kcal)


Energiindhold pr. 100 ml:
Protein: 4 g
Kulhydrat: 8 g
Kostfibre: 3 g
Fedt: 6 g
Energi: 454 kJ (101 kcal)
Gæster