Æbleflæsk af grisebrystets kogestykke


Af Ritt Bjerregaard

Det skal du bruge

4 personer som middagsret eller 8 personer som frokostret

600-800 g grisebryst af kogestykke i ½ cm tykke skiver
8-10 æbler, fx Belle de Boskop, Filippa, Ingrid Marie eller Priam
2-3 løg
Salt
Peber


Tilbehør

4-8 skiver rugbrød


Ca. 1 time


Sådan gør du

  1. Drys brystkødet med salt ½-1 døgn i forvejen eller bestil det letsaltet hos slagteren dagen i forvejen.
  2. Skær æbler i kvarte, fjern kernehuset og skær herefter æblerne i både.
  3. Skær løg i halve og derefter i skiver.
  4. Bland æbler og løg og læg det i en lille bradepande på 24x30 cm.
  5. Stil bradepanden nederst i en kold ovn.
  6. Læg grisebrystet på risten over en anden bradepande og stil den øverst i ovnen.
  7. Tænd ovnen på 225 grader og steg skiverne i 15-30 minutter, til de er gyldne.
  8. Vend skiverne og steg dem gyldne og sprøde Tjek om løg og æbler er møre efter 30-45 minutter.
  9. Tag løg og æbler ud af ovnen, hvis de er møre.
  10. Smag æble-løgblandingen til med salt, peber og evt. 1-2 spsk fedt fra bradepanden.

Ølforslag
Refsvindinges mørke eller en lignende øl kan serveres til. Serveringstemperatur 8-10 grader.

Tips

  • Ritt Bjerregaard vælger selvfølgelig økologiske produkter.
  • Grisebrystets stegestykke kan også bruges.
  • En lille portion æbleflæsk kan laves på en pande: Dup grisebryst i skiver tørre med køkkenrulle. Krydr kødet med salt og peber. Varm panden op ved god varme. Brun skiverne 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og vend skiverne jævnligt, til de er gyldne og sprøde. Læg skiverne på køkkenrulle i cirka 1 minut. Hæld evt. noget af fedtet fra. Steg løg og æbler på panden til det er mørt. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker - afhængig af æblernes sødme.
  • Som variation kan æbleflæsken smages til med frisk timian.
  • Prøv også: Æbleflæsk med løg
  • Nu hedder udskæringen grisebryst. Før hed udskæringen svinebryst.

energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 546 g af retten) som middagsret:
Energi: 2339 kJ (559 kcal)

Protein: 36 g
Kulhydrat: 54 g
Kostfibre: 13 g
Fedt: 19 g

 

Næringsindhold pr. person (ca. 273 g af retten) som frokostret:
Energi: 1169 kJ (279 kcal)

Protein: 18 g
Kulhydrat: 27 g
Kostfibre: 6 g
Fedt: 9 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 428 kJ (102 kcal)

Protein: 7 g
Kulhydrat: 10 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 3 g

Sund hverdagsmad