Det skal du bruge
4 personer som middagsret eller 8 personer som frokostret
600-800 g grisebryst af kogestykke i ½ cm tykke skiver
8-10 æbler, fx Belle de Boskop, Filippa, Ingrid Marie eller Priam
2-3 løg
Salt
Peber
Tilbehør
4-8 skiver rugbrød
Ca. 1 time
Sådan gør du
- Drys brystkødet med salt ½-1 døgn i forvejen eller bestil det letsaltet hos slagteren dagen i forvejen.
- Skær æbler i kvarte, fjern kernehuset og skær herefter æblerne i både.
- Skær løg i halve og derefter i skiver.
- Bland æbler og løg og læg det i en lille bradepande på 24x30 cm.
- Stil bradepanden nederst i en kold ovn.
- Læg grisebrystet på risten over en anden bradepande og stil den øverst i ovnen.
- Tænd ovnen på 225 grader og steg skiverne i 15-30 minutter, til de er gyldne.
- Vend skiverne og steg dem gyldne og sprøde Tjek om løg og æbler er møre efter 30-45 minutter.
- Tag løg og æbler ud af ovnen, hvis de er møre.
- Smag æble-løgblandingen til med salt, peber og evt. 1-2 spsk fedt fra bradepanden.
Ølforslag
Refsvindinges mørke eller en lignende øl kan serveres til. Serveringstemperatur 8-10 grader.
Tips
- Ritt Bjerregaard vælger selvfølgelig økologiske produkter.
- Grisebrystets stegestykke kan også bruges.
- En lille portion æbleflæsk kan laves på en pande: Dup grisebryst i skiver tørre med køkkenrulle. Krydr kødet med salt og peber. Varm panden op ved god varme. Brun skiverne 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og vend skiverne jævnligt, til de er gyldne og sprøde. Læg skiverne på køkkenrulle i cirka 1 minut. Hæld evt. noget af fedtet fra. Steg løg og æbler på panden til det er mørt. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker - afhængig af æblernes sødme.
- Som variation kan æbleflæsken smages til med frisk timian.
- Prøv også: Æbleflæsk med løg
- Nu hedder udskæringen grisebryst. Før hed udskæringen svinebryst.
energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 546 g af retten) som middagsret:
Energi: 2339 kJ (559 kcal)
Protein: 36 g
Kulhydrat: 54 g
Kostfibre: 13 g
Fedt: 19 g
Næringsindhold pr. person (ca. 273 g af retten) som frokostret:
Energi: 1169 kJ (279 kcal)
Protein: 18 g
Kulhydrat: 27 g
Kostfibre: 6 g
Fedt: 9 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 428 kJ (102 kcal)
Protein: 7 g
Kulhydrat: 10 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 3 g