Terrin med svinekæber, nødder og svesker

Terrin med svinekæber, nødder og svesker

Af Sandra Leigh Draznin

Det skal du bruge

Beregnet til 12 personer til frokost eller buffet/forret til 25

400 g svinekæber/kæbeklumper eller skinkeschnitzler
3-4 skalotteløg
2 fed hvidløg
3 -4 kviste timian
1 dl vin, brandy/cognac eller hedvin
400 g hakket svinekød
½-1 tsk salt
¼ tsk peber
½ tsk stødt allehånde
1 æg
2 skiver lyst brød uden skorpe
1 dl minimælk eller fløde
75 g svesker uden sten
75 g pistacienødder eller andre nødder
250 g bacon i skiver
En form på 2 l

Tilbehør

300 -600 g salat
24 skiver brød, ca. 840 g

Ca. 2 timer + tid til marinering og afkøling 14 timer


Sådan gør du

Skær sener og fedthinder af svinekæberne.
Skær kødet i tern. Bland dem med finthakket skalotteløg, knust hvidløg, 1 spsk timianblade, salt og peber. Rør vinen i, dæk skålen til og lad det trække i et par timer i køleskab.
Rør det hakkede kød med salt, peber, allehånde, æg og brød udblødt i mælk. Rør farsen og det marinerede kød sammen og tilsæt svesker skåret i kvarte og hele pistacier eller grofthakkede nødder.
For en form med baconskiver, så de hænger ud over kanten. Fyld farsen i formen og luk med baconskiverne. Bag terrinen i ovnen ved 160 grader i ca. 1 ½time. Stik i terrinen med en urtekniv. Kødsaften skal være klar, så er den færdig. Tag terrinen ud af ovnen. Læg et let pres på terrinen og stil den i køleskab min. 12 timer.
Vend terrinen ud af formen og rens den for sky m.v. Skær den i 1 cm tykke skiver.

Tips

  • Terrinen kan holde ca. 1 uge i køleskab ved max 5 grader, og er derfor nem gæstemad, der kan laves i god tid. 
  • Terrinen kan også fryses. 
  • I stedet for kød i tern kan tilsættes 250 g lever i tern til farsen. 
  • I stedet for svesker kan der tilsættes andre tørrede frugter. 
  • I stedet for svesker og nødder kan bruges soltørrede tomater og oliven. 
  • Bacon kan udelades. Formen fores i stedet med bagepapir.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person, som vist, og der bruges hakket kød, 6% fedt
Protein 25%
Kulhydrat 47%
Fedt 27%
Alkohol 1% - er fordampet
1835 kJ – 435 kcal

Energifordeling og -indhold pr. person, som vist, og der bruges hakket kød, 10% fedt
Protein 24%
Kulhydrat 45%
Fedt 30%
Alkohol 1% - er fordampet
1890 kJ – 450 kcal

Energi indhold pr. 100 g i terrinen, hvis der bruges hakket kød 6% fedt
Protein 14 g
Kulhydrat 7 g
Fedt 7 g
Alkohol 0 -1 g
635 kJ – 150 kcal

Energi indhold pr. 100 g i terrinen, hvis der bruges hakket kød 10% fedt
Protein 13 g
Kulhydrat 7 g
Fedt 8 g
Alkohol 0-1 g
670 kJ – 160 kcal
Gæster