Det skal du bruge
12 personer til buffet eller frokostbord
750 g afpudsede svinekæber/kæbeklumper2 tsk korianderfrø
2 tsk hel sort peber
2 tsk sennepsfrø
1 tsk fennikelfrø
1- 2 spsk groft salt
2 spsk farin eller anden sukker
1 løg
3 nelliker
3 laurbærblade
½ bundt persille
12 muffinform eller 2 forme af ½ l
Ca. 2 timer + ca. 1½ døgn til marinering og afkøling
Sådan gør du
Bestil svinekæber hos slagteren et par dage i forvejen.
Knus de tørrede krydderier groft i en morter eller kværn – evt. med en kødhammer og bland dem med salt og farin.
Skær sener og fedthinder af svinekæberne.
Vend kødet sammen med krydderblandingen. Læg det i en kraftig plastpose fx en frysepose. Læg det i køleskabet 8-12 timer. Vend gerne posen et par gange undervejs.
Tag kødet ud af plastposen og skyl det grundigt for salt og krydderier. Læg kødet i en gryde og hæld koldt vand ved, så det dækker. Bring det i kog. Fjern evt. skum på overfladen evt. ved at hælde skummet ned i vasken før kød og væske hældes i en si og skylles for urenheder. Skyl gryden ren eller tag en ren gryde. Læg kødet i den rene gryde og hæld 4 dl vand ved. Tilsæt løget stukket med nelliker, laurbærblade og persillestilke og lad kødet koge under låg ved svag varme til kødet er helt mørt ca. 1½ time.
Tag kødet op. Si væsken. Tilsæt grofthakket persille og lad det koge godt igennem. Der skal bruges ca. 3 dl væske. Tag væsken af kogepladen.
Pluk eller riv kødet i strimler eller stykker og vend dem i kogelagen. Fordel det i 12 forme – de må gerne være fyldt med en lille top af kød og lidt mindre væske. Stil dem i et fad. Læg film over og derpå et spækbræt og evt. noget tungt som pres. Stil det i køleskabet til næste dag.
Tips
- Sylten kan også presses i en firkantet form og skæres i skiver ved serveringen.
- Sylte kan også laves i endnu mindre forme fx til en buffet.
- Sylten kan opbevares i køleskab i nogle dage.
- Sylte kan fryses.
- Kog evt. små tern af rodfrugter 1-2 minutter i den siede kogelage. Så kan du lave små sylter med kød og rodfrugter.