Hold hygiejnen ved grillen
Hold redskaberne til råt kød adskilt fra andre redskaber, når du griller, og opbevar kødet på køl indtil lige inden det skal på grillen.

-
Brug forskellige redskaber til kød og grøntsager
Det kan være fristende at bruge grilltangen fra kødet til grøntsagerne, når du har den lige ved hånden. Men bakterierne fra det rå kød kan blive en bakterie.
”Sørg for at holde tingene adskilt, så de redskaber, du bruger til det rå kød, ikke kommer i kontakt med noget andet. På den måde sikrer du, at campylobacter og andre bakterier ikke spreder sig. Campylobacter er en af de bakterier, som oftest volder problemer og kan give diarré eller mavepine, hvis du ikke passer på," siger ernæringsekspert og seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Christian Vejlund. -
Vask hænderne
Det er også vigtigt, at du vasker hænder. Det gælder både, når du har rørt ved råt kød og ved grøntsager og salat.
"Husk også at vaske hænder inden du går i gang med at lave mad,” siger Christian Vejlund. -
Opbevar kødet på køl
En potentiel bakteriebombe er lade rødt kød ligge ude i sommervarmen. ”Det er vigtigt at opbevare kødet på køl, når du ikke skal bruge det. Til det er køleskabets fem grader tilstrækkeligt til opbevaring, inden det skal steges og brug en køletaske eller pose, hvis du skal have kødet med i parken eller på tur. Kødet må så vidt muligt ikke ligge ude i sommervarmen i længere tid, for det er her bakterierne vokser,” siger Christian Vejlund.
Husk også
- Tænd grillen op i god tid. Tænd med optændingsblokke. Brug aldrig sprit. Det er nemmest at bruge en grillstarter.
- Grillen er først klar, når overfladen på kullene er grå og alle flammer væk. Forlad aldrig en tændt grill uanset om det er en kul- eller gasgrill.
- Krydderurter som fx rosmarin, timian, oregano og persille fører til at der bliver dannet væsentligt færre uønskede stoffer som stegemutagener i kødet. Hvidløg, løg og marinering i rødvin, øl m.m. har samme effekt.
- Undgå at kødet bliver brændt. Skær brankede områder fra, inden du spiser kødet.
- Ved kort stegetid skal kødet være tæt ved gløderne. Ved lang stegetid langt fra gløderne.
- Jo tættere kødet er på varmekilden, jo mere opmærksom skal man være med at passe kødet.
Se også

Læs mere om Grillet hakkebøf med chermoula-marinade og grøntsager
Grillet hakkebøf med chermoula-marinade og grøntsager
Lækre hakkebøf på grill er altid et hit. Kødet er krydret med Chermoula-marinade, som også bruges sammen med de grillede grøntsager.

Læs mere om Grillede minutkoteletter med mozzarella, gnocchi og fennikel
Grillede minutkoteletter med mozzarella, gnocchi og fennikel
Velsmagende grillede minutkoteletter med mozzarella, sprødstegte gnocchi og frisk fennikelsalat.

Læs mere om Grillet nakkekotelet med citronbønner og grillet brød
Grillet nakkekotelet med citronbønner og grillet brød
Lækker grillmad med hvidløgskrydret nakkekotelet og citronbønner samt grillet brød.

Læs mere om Spareribs med Louisiana dirty rice
Spareribs med Louisiana dirty rice
Lækre spareribs med en marinade på engelsk sauce. Server med sydstatsinspirerede ris der vendes med stegte grøntsager.