Sæt smag til det grønne med oksekød

Okse- og kalvekød har en stor kulturel betydning for mange danskere, og det er ofte retter med oksekød, der er blandt danskernes favoritter.

Sæt smag til det grønne med oksekød
31.5.2023

Oksekødet findes som næringsrig smagsforstærker i mange danske livretter, og derfor kan kødet bruges til at introducere nye, mindre kendte råvarer. Kostrådene anbefaler bl.a. at vi skal spise flere bælgfrugter i fremtiden for at tilgodese en varieret kost, klimaet og sundheden. Mange danskere har ikke tradition for at spise bælgfrugter, men i en kødsovs, lasagne eller andre karakteristiske livretter med oksekød, vil bælgfrugterne blive introduceret i en velkendt og velsmagende kontekst.

Udover smag, gode udskæringer og velkendte retter er oksekødets ernæringsmæssige bidrag også værd at bemærke. Det høje indhold af protein og jern gør kødet til en oplagt komponent i måltider til grupper med særlige ernæringsmæssige behov.

Herunder finder du 20 opskrifter, der hver især demonstrerer, hvordan oksekødet selv i små mængder er et glimrende smagsmæssigt supplement til de grønne råvarer.

Bagte auberginer med pinjekerner og fyldte tomater med okseinderlår og Ras el Hanout

Carpaccio af grøntsager og okseinderlår med spicy thaidressing og urter

Couscous med mandler, rosiner, gulerod, rosenkål og braiseret oksespidsbryst

Dry curry med kokosmælk, kål, kartofler, braiseret oksespidsbryst og friteret basilikum

Grov kartoffelmos med svampe, grønkål, okseklump og brunet smør med nødder og æble

Grønne asparges med fedtegrever og rødvinssauce med oksebouillon

Grønne asparges med fedtegrever og rødvinssauce med oksebouillon

Jordskokkesuppe med æbler, croutoner og jordskokkechips

Krydret nudelsuppe med bladselleri, kål, svampe, og koriander 

Lun grønkålssalat med citrusfrugter, ristet oksespidsbryst, valnødder og piemente d’esplette

Løgsuppe med oksebouillon, brød og smeltet ost

Oksespidsbryst med gulerodspuré, syltet gulerod, fondantkartofler, perleløg og brunet soyasmør

Pasta med bagte tomater, spinat og braiseret okseklump

Pasta med bagte tomater, spinat og braiseret okseklump

Perlebygotto med asparges, ærter, ærteskum og sprødt oksespidsbryst

Porre-kartoffeltærte med oksespidsbryst, porrer vinaigrette og kartoffelchips

Rødbede- og oksetatar med syltede radiser, sesam, tang og Dan Dan-sauce

Selleripuré, bagt selleri og syltede selleri med braiseret okseklump og timiansmør

Sommerruller med sprøde grøntsager, glaseret aubergine og oksespidsbryst samt tomatdip

Sommerruller med sprøde grøntsager, glaseret aubergine og oksespidsbryst samt tomatdip

Wok med okseinderlår, blomkål, broccoli, romanescokål, porre og basilikum

Wontonsuppe med tofu, ingefær og sprøde grøntsager

Ærtesuppe med oksebouillon, asparges og brødcroutoner