Sæt smag til det grønne med oksekød
Okse- og kalvekød har en stor kulturel betydning for mange danskere, og det er ofte retter med oksekød, der er blandt danskernes favoritter.

Oksekødet findes som næringsrig smagsforstærker i mange danske livretter, og derfor kan kødet bruges til at introducere nye, mindre kendte råvarer. Kostrådene anbefaler bl.a. at vi skal spise flere bælgfrugter i fremtiden for at tilgodese en varieret kost, klimaet og sundheden. Mange danskere har ikke tradition for at spise bælgfrugter, men i en kødsovs, lasagne eller andre karakteristiske livretter med oksekød, vil bælgfrugterne blive introduceret i en velkendt og velsmagende kontekst.
Udover smag, gode udskæringer og velkendte retter er oksekødets ernæringsmæssige bidrag også værd at bemærke. Det høje indhold af protein og jern gør kødet til en oplagt komponent i måltider til grupper med særlige ernæringsmæssige behov.
Herunder finder du 20 opskrifter, der hver især demonstrerer, hvordan oksekødet selv i små mængder er et glimrende smagsmæssigt supplement til de grønne råvarer.
Bagte auberginer med pinjekerner og fyldte tomater med okseinderlår og Ras el Hanout
Carpaccio af grøntsager og okseinderlår med spicy thaidressing og urter
Couscous med mandler, rosiner, gulerod, rosenkål og braiseret oksespidsbryst
Dry curry med kokosmælk, kål, kartofler, braiseret oksespidsbryst og friteret basilikum
Grov kartoffelmos med svampe, grønkål, okseklump og brunet smør med nødder og æble
Grønne asparges med fedtegrever og rødvinssauce med oksebouillon
Jordskokkesuppe med æbler, croutoner og jordskokkechips
Krydret nudelsuppe med bladselleri, kål, svampe, og koriander
Lun grønkålssalat med citrusfrugter, ristet oksespidsbryst, valnødder og piemente d’esplette
Løgsuppe med oksebouillon, brød og smeltet ost
Oksespidsbryst med gulerodspuré, syltet gulerod, fondantkartofler, perleløg og brunet soyasmør
Pasta med bagte tomater, spinat og braiseret okseklump
Perlebygotto med asparges, ærter, ærteskum og sprødt oksespidsbryst
Porre-kartoffeltærte med oksespidsbryst, porrer vinaigrette og kartoffelchips
Rødbede- og oksetatar med syltede radiser, sesam, tang og Dan Dan-sauce
Selleripuré, bagt selleri og syltede selleri med braiseret okseklump og timiansmør
Sommerruller med sprøde grøntsager, glaseret aubergine og oksespidsbryst samt tomatdip
Wok med okseinderlår, blomkål, broccoli, romanescokål, porre og basilikum
Wontonsuppe med tofu, ingefær og sprøde grøntsager
Ærtesuppe med oksebouillon, asparges og brødcroutoner