Sådan får du frugt og grønt hele dagen

Danskerne er ifølge en undersøgelse for dårlige til at fordele frugt og grøntindtaget udover dagen. Det går ud over muligheden for at få de anbefalede 600 gram dagligt. Få tips fra voresmad.dk til at fordele dit frugt og grønt-indtag.

Sådan får du frugt og grønt hele dagen

Aftensmaden er for mange danskere tidspunktet, hvor der kommer grøntsager på bordet. Til gengæld sker det sjældent til morgenmad, frokost eller mellemmåltider, ligesom danskerne bør blive bedre til at spise frugt fordelt udover dagen.

Det viser en repræsentativ undersøgelse som GfK har lavet for Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU), hvor 81 pct. af danskerne har svaret, at grøntsager ikke eller næsten ikke indgår i morgenmåltidet.

Tallet er endda endnu højere, når det kommer til børnefamilier, hvor 85 pct. ikke har grøntsager med på morgenbordet. Set over en hel dag får 85 pct. af danske børnefamilier ligefrem under halvdelen af de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. 

Undersøgelsen viser at de fleste danskere venter med grøntsagerne til aftensmaden i stedet for at sprede det ud over dagen, så det bliver nemmere at få spist den anbefalede mængde frugt og grønt. Undersøgelsen viser også, at mange ville ønske, de fik flere grøntsager til daglig.

Danskerne ved ikke, hvornår de har fået nok
DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde i 2015 en national kostundersøgelse, der så nærmere på danskernes kost fra 2011-13, herunder ikke mindst frugt og grøntforbruget.

Ifølge Sisse Fagt, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, er det rigtigt, at danskerne har en tendens til at klumpe grøntforbruget sammen til aftensmaden, mens frugt også bliver spist til mellemmåltider. Hun ser en stor forhindring i, at mange danskere ikke er klar over, hvornår de har fået den mængde frugt og grønt, de skal have.

”Mange misforstår anbefalingerne og ved for eksempel ikke at flåede dåsetomater også tæller med ved siden af rå grøntsager eller tror, at det primært handler om frugt, ikke grønt. På den måde jagter folk jo en evig dårlig samvittighed over, at de gerne vil spise flere af de grønne varer, men ved ikke hvor meget,” siger Sisse Fagt.

Sådan kan du blive bedre til at fordele dit frugt og grøntindtag ud over dagen:

Morgenmad: Skær ekstra grønt, når du alligevel er i gang med madpakkerne. Pynt ostemaden med tomat og peberfrugt. Giv yoghurt, gryn og flakes følgeskab af friske bær og frugt i mundrette stykker. Det vækker appetitten og sikrer variation.

Mellemmåltid: Sørg for at have en ’knasekasse’ eller pose med friske, fingernemme grøntsagshapsere klar i køleskabet. Tag den med på arbejde eller på farten. Perfekt til den lille sult mellem hovedmåltiderne formiddag og eftermiddag.

Frokost: Pynt smørrebrød med ekstra grønt og friske krydderurter. Det giver smag, farver og friskhed. Fyld sandwichen med sprøde, saftige spirer. Brug rester af salater og grøntsagsretter til en nem og lækker frokost. Og spis frugt til ’dessert’.

Aftensmad: Brug mere grønt og mindre kød i gryderetter, supper, tærter, burgere og på pizzaer. Søg inspiration til at tilberede de velkendte grøntsager på nye måder. Og sørg altid for at have friske grøntsager på bordet, som børnene nemt kan snuppe af.

Her er 5 gode retter på voresmad.dk med 6 om dagen logo, som giver mindst 200 gram grønt pr. person:

Ca. 475 g – Wokstrimler af skinkeinderlår med grove grøntsager

Ca. 470 g – Medaljoner af svinefilet med ratatouille

Ca. 425 g – Tortillaer med chili-kødfyld af hakket svinekød

Ca. 400 g – Kyllingelår med tandoori

Ca. 375 g – Frikadeller med persillestuvede grøntsager

SE OGSÅ: Alle opskrifter med 6 om dagen logo


Aftensnack: Spis frugt og bær til aftenkaffen og som guf foran fjernsynet. Nyd et flot fad med agurke- og gulerodsstænger med dip til som snack. Lav en dessertagtig råkost med nødder og lidt hakket chokolade. 

Kilde til råd: sæson.dk

LÆS OGSÅ om de nye kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside