Skyl dit frugt og grønt - og kog dine hindbær

Skyl frugt og grønt grundigt og kog babymajs, sukkerærter og frosne hindbær, lyder rådene fra Fødevarestyrelsen. Men så kan du også sagtens spise frugt og grønt, som har mange sundhedsfordele. Hvis du vælger dansk minimerer du risikoen yderligere.

Spis frisk dansk frugt og grønt. Så er risikoen væsentlig mindre for at blive syg af mikroorganismer på råvarerne.

”Vi har ikke set nogen sygdomstilfælde fra dansk produceret frugt og grønt. Bønnespirer findes der enkelte tilfælde for, men de er specielle, fordi det er de importerede frø, der er inficerede,” siger Annette Perge, mikrobiolog i Fødevarestyrelsen.


Sygdomsudbrud fra udenlandsk frugt og grønt

Anderledes ser det ud, når man kigger på udenlandske varer. DTU Fødevareinstituttet har i 2015 lavet en rapport, der konkluderer at salat, bær, spirer, tomat og melon medfører en risiko for at blive syg af en infektion fra mikroorganismer, hvis ikke du tilbereder dem. Men samtidig fastslår forskerne, at alle de kendte tilfælde af sygdomsudbrud hos danskere stammer fra udenlandsk frugt og grønt.

Handler det så bare ikke om konsekvent at vælge dansk? Måske, men sagen er at flere og flere danskere i stigende grad efterspørger billig frugt og grønt, og da det er billigere at producere i udlandet vil udenlandsk frugt og grønt også fylde i de danske supermarkedshylder.

Når danske forbrugere samtidig vil have alle typer frugt og grønt hele året, er det nødvendigt at importere meget af det, så hvad gør man, hvis man står med friske udenlandske grøntsager eller frugter hjemme på køkkenbordet?

Læs også Sådan giver du dine børn grøntsagstillid


Fødevarestyrelsens officielle råd lyder:

  1. Vask frugt og grønt grundigt. Du kan ikke regne med straks at kunne spise jordbær eller vindruer direkte fra bakken. Fra udlandet findes der eksempler, hvor landmændene vander med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Og dårlig håndhygiejne kan også spille ind. I Danmark er problemet snarere, hvis regnvandet indeholder bakterier fra forurening. Husk også selv at vaske fingre grundigt, inden du rører ved frugt og grønt og hold skyllet og ikke skyllet frugt og grønt adskilt.Hvad vil det så sige at vaske frugt og grønt grundigt?”Vi har lavet en lille guide. Man kan ikke fjerne risikoen helt ved at vaske frugt og grønt, men man kan reducere den. Vi har lavet en undersøgelse af, at man fjerner 80 pct. af alle bakterier ved at skylle den,” siger Annette Perge, mikrobiolog i Fødevarestyrelsen.  

  2. Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog inden du spiser det. I udlandet koger eller dybsteger man typisk babymajs og sukkerærter. Det har vi ikke for vane at gøre i Danmark i samme udstrækning og måske derfor har Fødevarestyrelsen registreret mange sygdomstilfælde her. Begge produkter kan fint tåle et kort opkog uden at de ændrer sig væsentligt.

  3. Kog frosne hindbær i et minut, hvis du anvender dem i retter, der ikke bliver varmebehandlet før servering som for eksempel i smoothies. Frosne hindbær har i flere tilfælde været forbundet med sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus.

Fakta

En rapport fra DTU Fødevareinstituttet fra 2012, hvor 34 sygdomstilfælde af frugt og grønt i Danmark i perioden 2005-2010 blev gennemgået og kun ét produkt blev associeret til dansk-producerede produkter.

Og i det tilfælde var der tale om cucurbitacin i squash. Det er ikke en mikroorganisme, men skyldes et enkelt dominerende gen, der eksempelvis kan stamme fra et forurenet parti frø.

Læs rapporten "Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt" fra 2015