Lav lækker mad med æbler

Danske æbler har en unik kombination af sødme og syrlighed og er velegnede til næsten alt, lyder det fra to eksperter. Få tips til lækre retter med voresmad.dk.

Discovery-æbler til september, Rød Aroma i november og Rød Jonagold til Februar.

Æblesæsonen hedder sig at løbe fra august – april, og der er utallige muligheder for at lave mad med sæsonrigtige æbler fordelt ud over året.

”Vi har nogle klimaforhold med kolde nætter og svingende temperaturer, som gør at æblerne udvikler den her specielle, nuancerede smag sammenlignet med udenlandske æbler. Derfor er danske æbler sprøde, søde og syrlige på samme tid - og med forskellige karakteristika alt efter, hvilke sorter man vælger,” siger en repræsentant for Dansk Gartneri.

”De fleste kender Belle de Boskoop, som er rigtige madæbler fyldt med aromatisk smag, hvorimod eksempelvis Elstar-æbler giver en mere sød og samtidig syrlig smag som eksempelvis er velegnet til at give det sprøde islæt i salater.”

Madskribent: Danske æbler smager bedre

Lone Kjær er madskribent og har ofte skrevet om gode tips til at bruge æbler i madlavningen. Hun står ligefrem med æblesaft udover hænderne efter at have forladt en æblepresser, da voresmad.dk fanger hende.

”Når først man har sat tænderne i et danske æble, er der ingen tvivl: Det er bare mere velsmagende end mange udenlandske,” siger Lone Kjær.

Utallige muligheder med danske æbler
Hendes oplevelse er ikke at danske børnefamilier har svært ved at få æbler nok ind i madretterne til daglig. Netop fordi det er nemt at putte æbler i al slags mad. Kun fantasien sætter grænsen.

”Jeg laver aldrig Boller i Karry uden at putte æbler i farsen eller selve sovsen. Det giver det syrlige, som går godt med en sovs. Derudover er æbler oplagte at komme i brøddej, fordi det giver god saftighed til dejen. Og så putter jeg altid æbler ved kål. En kålsalat ryger bare nemmere ned, når der er frugt i,” siger Lone Kjær inden hun kommer på endnu en mulighed:

”Det er også en god idé at tørre æblerne og bruge dem som topping til eksempelvis havregrød, müsli eller lignende. Det kan også være en god idé at involvere børnene i, men det kræver selvfølgelig, at forældrene giver sig tid, så børnene synes, det er sjovt at lave en eller anden søndag.”


Få overblik over, hvilke æbler der er gode hvornår og til hvad:

Sommeræbler – august, september og lidt af oktober

Efterårsæbler – oktober, november og december

Vinteræbler – januar, februar, marts og april

Kilde: sæson

Spis mere frugt og grønt

6omdagen.dk hører under Landbrug & Fødevarer og er sat i verden for at få danskerne til at spise mere frugt og grønt. Rådet lyder at vi gerne skal spise 600 gram frugt og grønt dagligt – herunder mindst 300 gram grønt og helst af de grove grøntsager.

Frugt og grønt tæller med i dit regnskab, når det er:

  • Råt, bagt, kogt eller stegt

  • Brugt i gryderetter, supper eller på pizzaer

  • Bælgfrugter

  • Dybfrosne grøntsager og bær

  • Flåede tomater, majs og andet frugt og grønt fra dåse

  • Frisksnittede salatblandinger

10 lækre retter med æbler

Læs også