Fitness – moderat fysisk aktivitetsniveau

Sund mad gør en forskel, fordi det er med til at holde kroppen rask og få den til at fungere og præstere bedst muligt. Uanset om målet er vægttab eller at øge effekten af træning vil sund mad være en hjælp. Det er forskelligt, hvad der er sund mad for den enkelte, da det afhænger af livssituation og målsætning.

Fitness – moderat fysisk aktivitetsniveau

Den populære og tiltagende fitnessbølge i Danmark har medvirket til myten om, at menneskets krop har brug for ekstra protein for at opnå maksimal træningseffekt. Mange er af den opfattelse at jo mere protein desto bedre præstationsevne. Det har betydet større udbud af produkter, der typisk har et meget højt proteinindhold, men et ofte begrænset indhold af andre vigtige næringsstoffer. Kvaliteten af protein i produkterne er ikke højere end kvaliteten af protein i en varieret kost indeholdende fødevarer fra alle fødevaregrupperne i De officielle Kostråd.

Danskerne har, ifølge Danskernes Kostvaner, gennemsnitligt et tilstrækkeligt indtag af protein, men efterlever ikke de officielle anbefalinger for andre næringsstoffer, såsom mættet fedt og kostfibre. Ved at spise en naturlig proteinrig og varieret kost er det muligt at imødekomme anbefalingerne for flere næringsstoffer end blot protein. Når kroppen får tilstrækkelig af alle næringsstoffer, kan den præstere bedre og er mere modstandsdygtig overfor sygdom.

Personer med et moderat fysisk aktivitetsniveau, det vil sige personer, med en typisk livsstil med stillesiddende arbejde og moderat fysisk aktivitet i fritiden, bør følge kostanbefalingerne til den generelle befolkning – også hvad angår proteinindtaget. Kosten bør derfor være sund, varieret og i tråd med De officielle Kostråd. En kvinde på 65 kg vil med et moderat fysisk aktivitetsniveau have et typisk energibehov på 8700 kJ per dag, hvor det anbefales at proteinindtaget er indenfor intervallet 51-102 g per dag svarende til 10-20 E%. En mand på 80 kg med et moderat fysisk aktivitetsniveau vil have et typisk energibehov på ca. 11.300 kJ per dag, hvor det anbefales et proteinindtag i intervallet 66-132 g per dag svarende til 10-20 E%.

Opskrifterne nedenfor kan give inspiration til, hvordan personer med moderat fysisk aktivitetsniveau kan tilberede sund og varieret mad i tråd med De officielle Kostråd.

Se opskrifter til personer med moderat fysisk aktivitetsniveau her:

Pulled beef sandwich

Medister med grøn pastasalat

Bananpandekager med kokos

Kyllingeburger

Oksefilet og rødkålssalat med spelt og æble