Et grønnere alternativ til 10 klassiske opskrifter

I denne opskriftsserie løfter vi sløret for, hvordan vi ved hjælp af simple ændringer kan gøre 10 klassiske opskrifter grønnere – uden at ændre på smagen.

Et grønnere alternativ til 10 klassiske opskrifter
08.12.2022

Kostrådene anbefaler bl.a. at vi skal spise mere grønt og mindre kød.

I denne opskriftsserie, der er udarbejdet af Landbrug & Fødevarers sensoriker Agnes Qvortrup, har vi skåret ned på kødet i 10 klassiske hverdagsretter og i stedet tilføjet en til to grøntsager.

Hverdagsmad skal være nemt og det skal smage godt. Det nemme og smagfulde kommer for mange familier til udtryk i en række hofretter, der sidder på rygraden, og derfor kan laves uden opskrift.

Formålet med denne opskriftsserie har været at inkorporere grøntsagerne i hofretterne, uden at gøre madlavningen nævneværdigt mere vanskelig og uden at ændre i rettens smag.

De 10 retter er lavet i forbindelse med projektet ’Flere Grøntsager til Danskerne’ som støttet af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter.

Spaghetti med kødsauce – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Spaghetti med kødsauce har fået tilføjet pastinak og gulerod: Riv/hak/blend gulerod og pastinak og kom det i gryden sammen med hakket oksekød.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Gullasch – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Gullasch har fået tilføjet aubergine: Skær kød og aubergine i terninger på omtrent samme størrelse og svits det sammen i en gryde.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Kylling i karry – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Kylling i karry har fået tilføjet græskar: Skær kylling og græskar i omtrent samme størrelse og steg det sammen i en gryde. Retten er færdig, når græskarrene er møre men stadig har bid.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Brændende kærlighed – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Brændende kærlighed har fået tilføjet rødbede og grøn asparges: Steg rødbedetern og små stykker asparges sammen med bacon til bacon er sprød og grøntsagerne møre med bid.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Frikadeller med kartoffelsalat – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Frikadeller med kartoffelsalat har fået tilføjet jordskok i frikadellerne: Tilsæt revet / blendet jordskok til frikadellefarsen.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Lasagne – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift  

Lasagne har fået tilføjet champignon og bladselleri: Svits finthakket champignon og bladselleri sammen med kødet.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Mørbradbøffer med løg – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Mørbradbøf med bløde løg har fået tilføjet squash: Steg squashstykker på panden sammen med mørbrad.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Krebinetter med stuvede ærter – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Krebinetter med stuvede ærter har fået tilføjet blomkål: Paner og steg blomkålsstykker på samme vis som krebinetterne.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Wienerschnitzel – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Wienerschnitzel har fået tilføjet knoldselleri: Paner og steg skiver af knoldselleri på samme vis som schnitzlerne.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.

 

Koteletter i fad – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

Koteletter i fad har fået tilføjet porre og tomat: Halverede porrer og hele tomater lægges i et ovnfast fad sammen med koteletter – hæld sovs over og bag i ovnen.
Find hele opskriften her.
Læs mere om retten her.