Hvilken and skal du vælge?

Mortensaften og juleaften betyder, at supermarkederne har et bredt udvalg af ænder i deres sortiment, og mange gårdbutikker sælger også ænder. Få svar på, hvad forskellen er på de forskellige slags ænder.

Andesteg er en særdeles populær spise i årets sidste måneder.

En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viste i 2015, at 72 procent af danskerne skulle have and juleaften. Mortensaften den 10. november er også en dag, hvor ænderne får lov til at langtidsstege landet over.

Hvilke and er bedst? Det er altid et godt spørgsmål.

Du kan få and på mange forskellige måder i tiden op til Mortens aften og juleaften.
Ænder på frost, ferske ænder, hele ænder, parterede ænder, peking-ænder og berberiænder. Priserne og størrelserne varierer også, og det kan være svært at se, hvad forskellen egentlig er på de forskellige slags.

I medierne er der hvert år nye test af ænder, så du kan få hjælp til at vælge årets and. Men resultaterne afhænger af vidt forskellige ting, og langt hen af vejen er det subjektivt, hvilken and der smager bedst.

På voresmad.dk, har vi valgt at lave en liste over, de forskellige typer af ænder, du kan møde, når du køber ind. Samt at skrive gode råd om, hvad du kan gå efter, når du skal vælge mellem flere ænder.

 

Populære anderacer i køledisken

Gårdsalg af ænder

Mange gårdbutikker har øko- eller frilandsænder i sortimentet op til højtiderne, men det er kun få af gårdene, der selv producerer og slagter. Gårdbutikker er underlagt fødevarekontrol ligesom detailbutikker.

Gårdbutikslisten

På ecoweb.dk finder du en oversigt over de fleste økologiske gårdbutikker og gårde med stalddørssalg. Listen er opdelt i landsdele: ecoweb.dk/gaardbutik

Sådan vælger du en god and

Køb en stor and, så får du mest for pengene. Skroget på en udvokset and er samme størrelse, uanset om anden er stor eller lille, så forholdsmæssigt vil der være mere kød på en stor and.

Ca. 36% af andens vægt er kød, ca. 35% er fedt/skind og ca. 24% er ben. Det meste af fedtet sidder under skindet, mens kødet er meget magert.
Stegesvindet for en hel pekingand er 35-38 pct. og 28-30 pct. for berberiænder.

Beregn én and på minimum 3,4 kilo til fire personer. Steg eventuelt to, så du kan gemme resten til juledagene.

 

6 myter om and

Læs også Derfor fejrer vi Mortensaften

 

Om danske og udenlandske ænder

Danske ænder

Der produceres cirka en million ænder i Danmark om året under navnet ’Dansk And’. Desuden foregår der en mindre produktion på lokale gårde.

En ’Dansk And’ slagtes typisk, når den er omkring 8 uger. Det gælder både den konventionelt opdrættede og den økologiske frilandsand. Op til højtiderne er det muligt at få en mere kødfuld 14-ugers and.

En konventionel ’Dansk And’ fra frost koster i detailhandlen 100-200 kr. En økologisk and fra frost koster ca. det dobbelte. En fersk kan fås fra 3-400 kr.

Kilde: Dansk And


Udenlandske ænder

Importen af ænder fra udlandet har ligget stabilt på 2-3000 tons i flere år, men i 2012 steg den samlede import af ænder til 7.034 tons. Et niveau den har ligget på lige siden.

Danmark importerer hovedsageligt ænder fra England, Tyskland og Frankrig.

Kilde: Fødevarestyrelsen

And og gris hitter juleaften

And er på bordet hos 72 pct. af danskerne juleaften.
Flæskesteg serveres til 54 pct. af julemiddagene. Ofte serveres and og flæskesteg samme aften.

Samlet set bliver der tilberedt ca. 1,2 mio. ænder juleaften.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Se også