And og flæskesteg klar på samme tid

Hvordan får du and og flæskesteg klar samtidig? Vi har lavet en køreplan.

Vi har lavet to gennemgange, for det er faktisk muligt at klare jobbet på halvanden time, hvis tiden er knap. I begge tilfælde er middagen klar til kl. 18.

Sådan steger du and og flæskesteg samtidig, når du har tre timer til rådighed:

  • Kl. 15.00

    Anden på 3 kg krydrer du ind- og udvendigt med salt og peber og fylder den eventuelt med æbler og svesker.

    Læg anden med brystet nedad på en rist over en bradepande.

    Stil anden midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft kun 185 grader).

  • Gør en flæskesteg på 1,5 kg klar. Kontroller, at den er ridset ned til kødet – også i kanten. Kom groft salt mellem alle sværene, og krydr stegen med salt og peber. Læg stegen på en rist over en lille bradepande, og sørg for at sværen ligger vandret. Brug eventuelt stanniol eller stykker af kartoffel til at rette stegen op med.

  • Kl. 16.00

    Vend anden med brystet opad. Sæt flæskestegen i ovnen ved siden af anden. Kom vand i bradepanderne, så du får sky til sauce. Husk stegetermometer i stegen. Følg anvisningen på flæskesteg stegt med stegetermometer.

  • Kl. 17.15 – 17.30

    And og flæskesteg er færdige.

    Kontroller, at anden er stegt nok - se under fremgangsmåden. 

    Hvis sværen ikke er sprød.

    Lav saucen.

    Skær anden ud, og anret den.

    Skær flæskestegen i skiver med en svær på hver skive, og anret den.

  • Kl. 18.00

    Middagen er klar.

Sådan steger du and og flæskesteg samtidig, når du kun har halvanden time

Du har stegt anden i forvejen eller den steges som sommerfugl.

Gør den klar, og steg den ved lav temperatur, til den er gennemstegt. Ved 130 grader tager det ca. 5 timer, ved 150 grader kun ca. 3½ time.

Lad anden køle af, og skær den derefter ud. Læg stykkerne med skindsiden op ad i et ovnfast fad. Sæt fadet i køleskabet.

  • Kl. 16.30

    Sæt den klargjorte flæskesteg i den kolde ovn. Tænd ovnen på 200 grader, og steg flæskestegen i 1¼ - 1½ time. Husk du får det bedste resultat ved at bruge stegetermometer.

  • Kl. 17.30

    Stil fadet med den udskårne and i ovnen ved 200-250 grader i mindst 15 minutter, så kødet bliver varmt og skindet sprødt. Ved høj temperatur pas på at skindet ikke bliver for mørkt.

  • Kl. 17.45

    Hvis flæskesværen ikke er helt sprød.

  • Skær flæskestegen i skiver med en svær på hver skive, og anret den. Anret andestykker og flæskestegen i skiver.

  • KL. 18.00

    Middagen er klar.

Flere tips

  • Hvis der er meget fyld i anden, øger det tilberedningstiden.

  • Du kan bruge to bradepander – én til anden og én til flæskestegen, hvis der plads i ovnen. Du kan også sagtens bruge samme bradepande, hvor du så får en skysauce, med smag fra begge stege.

  • Anden er stegt nok, når man kan vippe låret ud fra kroppen og kødsaften ved knoglerne er klar.

  • Stegetiden for svinekam er den samme om stykket er på 1 eller 2½ kg. Stegetiden øges ikke, fordi stegen bliver længere. Stegetiden øges kun, hvis stegen bliver tykkere.

  • Brug et stegetermometer i svinekammen.

Juleand

Læs også