Gode råd om bakterier i kød

Hvordan undgår du at overføre bakterier fra kødet til maden og dig selv? Bliver man syg af at spise rødt svinekød, og må gravide spise ikke-gennemstegt kød? Få svar her.

Hvordan håndterer du MRSA-bakterier?

En stikprøve som DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har lavet for TV Syd viser, at der var svine-MRSA i 21 pct. af de testede pakker med grisekød. Ifølge både myndigheder og uafhængige eksperter er der dog ingen grund til at frygte at blive smittet med bakterien, når du spiser kødet.

Omvendt kan der være en risiko for at blive smittet i håndteringen af kødet. Derfor er det som altid vigtigt med en god køkkenhygiejne, når du har med kød at gøre i køkkenet.

»Svine-MRSA smitter ikke i nær samme grad som for eksempel salmonella, og ganske almindelig sund fornuft kan reducere risikoen for smitte«, siger professor Henrik Westh fra MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital til politiken.dk.

Ifølge Henrik Westh sidder MRSA-bakterierne på kødets overflade, så hvis blot man steger kødet godt igennem, er risikoen for at få bakterien ind i kroppen elimineret.

Sådan undgår du at overføre MRSA

I hakket kød sidder bakterier over det hele, så Henrik Westh anbefaler, at du går efter en kernetemperatur på 70-75 grader, når du for eksempel steger frikadeller.

Det er vigtigt at holde skærebrætter med kød og grønt adskilt og at vaske dem grundigt efter brug. De skal en tur i opvaskemaskinen ved 65 grader for at dræbe bakterierne.

Vasker du hænder efter at have håndteret fersk kød og efter madlavningen i 15 sekunder med varmt vand og sæbe er desuden en sikker metode til at holde dig selv og din familie bakteriefri.

At holde sig fra at spise gris, fordi man vil udelukke en risiko, vil være en stærkt overdreven reaktion, siger Henrik Westh, der i Politiken påpeger, at bakterier findes i alle afskygninger i alle slags fødevarer. 

Hvilket kød må være rosa?

Man må gerne rosastege hele stege af fx. svinekam, oksefilet, mørbrad, culotte og skinke, da eventuelle bakterier vil være på kødets overflade - ikke inde i midten af kødet. Koteletter, bøffer, medaljoner og schnitzler skåret af hele kødstykker må også gerne være rosa indeni.

Må gravide spise rosa kød?

Gravide bør ikke spise rød- og rosastegt kød af alle kødtyper på grund af faren for toxoplasma, med mindre kødet har været frosset ned i nogle dage inden tilberedning.

Læs mere - om toxoplasmose


Dræber stegning ved lav temperatur bakterier?

Lavtemperaturstegning har en højere bakteriedræbende effekt end ved traditionel stegning. Steger man eksempelvis to ens stege i en ovn til den samme centrumtemperatur, men ved henholdsvis 90 og 160 grader, vil flest bakterier blive dræbt ved den lave ovntemperatur.

Den langsomme stegning betyder, at kødet befinder sig ved en bakteriedræbende temperatur i længere tid. Og det er kombinationen af temperatur og tid, der er afgørende for, hvor mange bakterier, der dør.

F.eks. vil bakterier, der udsættes for 65 grader i 15 minutter, blive dræbt lige så effektivt som bakterier, der udsættes for 75 grader i 1 sekund.

Læs mere - på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Hakkebøffer

Hakkebøffer skal være gennemstegt, hvis man vil være sikker på, at eventuelle bakterier i kødet er slået ihjel.

  1. Varm fedtstoffet op på panden. Når det er bruset af, kommes hakkebøfferne på.
  2. Indstil et stopur på halvdelen af stegetiden.
  3. Steg ved jævn varme, så bøfferne ikke koger.
  4. Vend hakkebøfferne, når uret ringer, og sæt uret igen.
  5. Tag hakkebøfferne af panden, når uret ringer, og lad dem stå ca. 5 minutter.