Det skal du bruge
4 personer
Ca. 600 g okseinderlår, snøret som roastbeefSalt og peber
2 tsk olie
1 lille løg
Syltede løg
2-3 løg
½ tsk olie
1 kvist timian
1 ½ spsk. frugt- eller vineddike
ca 1 dl sky fra roastbeefen
1-2 tsk honning
Mos af græskar, kartoffel
ca. 800 g hokaidogræskar (vægt med skræl og kerner)
ca. 400 g store kartofler
2-3 skalotteløg
2 fed hvidløg
et par kviste timian
1 laurbærblad
1 tyk skive bacon eller 2-3 tynde (ca. 30 g)
1 tsk olie
1 spsk vineddike
2 forårsløg
Rødkålssalat
1 spsk olie - gerne valnøddeolie
2 spsk frugt- eller vineddike
½-1 tsk honning
400 g rødkål
30 g valnøddekerner
30 g tørrede bær (tranebær, kirsebær eller blåbær)
Ca. 1 time
Sådan gør du
RoastbeefPil løget og halver det.
Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber.
Varm olie i en gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider.
Kasser fedtstoffet, læg løget i gryden og hæld 1 dl vand ved. Lad stegen simre ved svag varme i ca. 20-25 minutter under låg, vend den et par gange. Mål centrumtemperaturen, den skal være 58-60 grader. Stegetiden vil afhænge af hvor tyk roastbeefen er.
Roastbeefen kan også sættes i ovnen sammen med kartofler og græskar.
Syltede løg
Pil løgene og skær dem i tynde både. Kom løg og resten af ingredienserne i en gryde. Kog ved god varme uden låg til væden er dampet næsten helt væk og løgene er let karamelliserede. Smag til med salt, peber og evt. eddike/honning.
Mos
Skrub græskar rene, fjern kerner og skær det i småstykker.
Skrub kartoflerne rene (de skal ikke skrælles) og skær dem i grove stykker.
Kog dem i vand med salt til de er næsten møre.
Pil og hak skalotteløg. Pil og flæk hvidløg.
Kom græskarstykker, de halvmøre kartofler og ca. 2 dl af kartoffel-kogevandet i et lidt dybt ovnfast fad.
Tilsæt de øvrige ingredienser (undtagen forårsløg) og bland det hele grundigt.
Sæt fadet i en 200° varm ovn og lad det bage i ca. 20 minutter til alt er meget mørt, en anelse brunt og væden stort set fordampet.
Fjern timian, laurbærblad og bacon. Mos med et piskeris til en grov og ”sjusket” mos.
Skær forårsløg i tynde ringe, vend dem i mosen og smag til med salt og peber.
Rødkålssalat
Pisk en dressing af olie, eddike, honning, salt, peber og 1 spsk vand.
Snit rødkålen i helt tynde strimler. Hak nødderne groft.
Vend kål, nødder og tranebær i dressingen.
Tips
Kødet kan næste dag skæres helt tyndt og bruges i sandwich eller på rugbrød til frokost.