Gammeldags oksekødssuppe

Er der noget, der luner mere end en god suppe? Hjemmelavet, helt fra bunden - og på klassisk vis. Du kan bruge mange forskellige udskæringer af oksekød i denne skønne opskrift.

Gammeldags oksekødssuppe

Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

6-8 personer

1 lille bdt. persille
1 kvist timian
20 peberkorn
2,5 kg oksekød (tværreb, spidsbryst, tykkam eller bov) gerne med ben
salt

Suppeurter:
4 porrer
godt 1 kg knoldselleri
5 gulerødder
3 persillerødder
1 løg

Ca. 3-4 timer, heraf arbejdstid ca. 1 time


Sådan gør du

1. Gør alle suppeurterne i stand. Læg det hvide af porrerne, 2/3 af sellerien, 4 gulerødder og 2 persillerødder i en plastikpose med lidt vand i køleskabet indtil suppen færdiggøres. Resten af urterne (inkl. det grønne fra porrerne) anvendes til at koge suppen med.

2. Sæt kødet over i 3-4 l koldt vand. Bring det langsomt i kog og skum grundigt. Tilsæt 1 1/2 spsk. salt og skum igen. Læg kogeurterne samt timian og persille og peberkorn ved og lad suppen simre under låg i 3-4 timer.

3. Tag kødet op og læg det på et fad. Si suppen af to omgange: Først gennem et dørslag, der tager de større partikler og så gennem en tæt sigte, der tager småtterierne. Skum fedtet af suppen og kog den ind til den er kraftig i smagen.

4. Skær de istandgjorte grøntsager fra køleskabet i små stykker, blancher dem kort i letsaltet vand og kom dem i suppen. Kog dem møre, smag suppen til med salt og server den med urterne og 1/4 af kødet (skåret fri for evt. fedt) i små terninger. Eller kød- og melboller. Kødet kan også serveres med peberrodssauce.

 

Tips

  • For at få en kraftig suppe skal der koges meget mere kød, end der er "brug for" i suppen. Kødet kan serveres med peberrodssauce næste dag. Eller også kan det bruges til biksemad eller pålæg.
  • Se vores opskrift på tværreb på grill.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 17%
Kulhydrat 36%
Fedt 47%
1933 kJ - 462 kcal
Gæster