Grøntsager der præsterer

Vidste du, at du kan opnå umami-smag og mæthedsfølelse fra en masse lækre grøntsager? Se her hvilke grøntsager der kan noget ekstra.

Grøntsager der præsterer

Flere og flere familier vælger en vegetarisk eller flexitarisk livsstil, hvor kosten er helt eller delvist plantebaseret. Måltiderne i hjemmet centrerer sig mere og mere omkring grøntsager, som kan bidrage med både fibre, farve og friskhed i et måltid. Grøntsager harmonerer godt med klimadagsordenen især, hvis de er dyrket i Danmark og i sæson, og derudover giver de både smag, tekstur og mæthed. Umami-smag er en af de fem grundsmage, som er med til at give oplevelsen af et fyldigt og velsmagende måltid. Det er vigtigt at vide, hvilke grøntsager og tilberedningsmetoder man skal anvende, hvis man ønsker at tilberede et måltid som tilfredsstiller hele familien både i forhold til smag og mæthedsfølelse. De fleste ved, hvad man skal tilsætte en ret for at få en sur, sød, bitter eller salt smag frem, men hvordan opnås umami-smag i grøntsagernes verden?

Lisbeth Ankersen er en anerkendt sensoriker, som har smagsvurderet over 100 grøntsager og undersøgt, hvilke der giver mest umami-smag og mæthedsfølelse og hvilke tilberedningsmetoder, der fremhæver disse egenskaber bedst.

Så hvilke grøntsager er det, der kan noget ekstra og med fordel kan anvendes i vegetariske retter?

Se Top-10 listerne her og få svaret.

Top-10 over rå og tilberedte grøntsager med mest umami-smag:

Rå - Umami-smag 

 

 1  Hvid champignon
 2  Portobello
 3  Brun champignon
 4  Shiitake svamp
 5  Tomat
 6  Kejserhat
 7  Cherrytomat
 8  Pastinak
 9  Rød spidskål
 10 Knoldselleri og porre

 

Tilberedt - Umami-smag 

 

 1  Hvid champignon
 2  Portobello
 3  Brun champignon
 4  Cherrytomat
 5  Grønkål
 6  Enoki svamp
 7  Palmekål
 8  Tomat
 9  Prinsesse Mariager bønne
 10 Østershat


Top-10 over grøntsager der giver mest mæthedsfølelse*:

Mæthedsfølelse 

 

 1  Bønner
 2  Champignon
 3  Kartofler
 4  Pastinak
 5  Grønkål
 6  Hvidløg
 7  Porre og knoldselleri
 8  Spinat
 9  Pak choi
 10 Tomat

*Top-10 listen over mæthed er lavet ud fra et estimeret gennemsnit af rå og tilberedte grøntsager samt forskellige typer af bønner, tomater og champignon ud fra en lang række tabeller. Mæthed er et samlet estimat, som inkluderer: oplevet mæthed, konsistens, smag under de sensoriske test, Fullness Factor, Satiety Index, Glykæmisk Load, kulhydrat-, protein- og fiberindhold.

Analysen er finansieret af Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget.