Kylling i karry – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

I vores grønnere alternativ til Kylling i karry har vi tilføjet græskar. Læs mere om retten og græskar herunder.

Kylling i karry – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

FIND OPSKRIFTEN HER

Græskar har en mild smørsmag, en honningagtig sødme og en tør nøddesmag, der varierer afhængig af sort. Smagsvariationerne er dog ikke større, end at den ene sort let kan udskiftes med en anden. Herhjemme bruges primært Hokkaido eller Butternut. Vi betegner typisk græskar som en grøntsag, selvom det botanisk set faktisk er et bær.

Græskar giver fylde og sødme til kylling i karry, og dens smag folder sig ud, når den sættes sammen med kraftige smagsgivere som karry. En god grundregel er, at græskar er glad for syre, så eddike eller citron er rigtig godt, at tilsmage retten med. Skrællen er spiselig, hvilket gør det til en utrolig let grøntsag at integrere i retten. Hvis skrællen beholdes, vil den bidrage med lidt bid og en smule mere bitterhed.

Græskarret integreres perfekt i kylling i karry, både pga. farve, tekstur, smag og mættende egenskab. Græskar kamufleres fint i retten, da den har farve som kylling og let opsuger karrysovsens styrke og umami. Græskar er sprødt i rå form og tåler derfor at simre i retten uden at koge helt ud og dermed beholde sit bid, som klæder den ellers meget bløde ret. Ved tilberedning opnår græskar en delikat sødme, som passer perfekt i denne kraftige og umami-tunge ret. Selvom halvdelen af kyllingen udskiftes med grøntsag i denne ret, vil styrken af umami bibeholdes.

Herhjemme bruges karry primært i de klassiske danske retter: boller- og kylling i karry. Vi forbinder karry-aroma med disse retter. Derfor kan man føle, at karry ikke passer lige så godt i andre retter - men det er blot måltidsvanerne, der taler. Karry er et særligt krydderi, da det består af en lang række forskellige krydderier, der er blandet til os på forhånd. Karrys smag kan derfor variere fra blanding til blanding, og kan karakteriseres som en form for convenience-produkt, der hjælper os til hurtigere madlavning.