Spaghetti med kødsauce – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

I vores grønnere alternativ til spaghetti med kødsauce har vi tilføjet pastinak og gulerod. Læs mere om retten herunder.

Spaghetti med kødsauce – et grønnere alternativ til den klassiske opskrift

FIND OPSKRIFTEN HER

Det er ikke uden grund, at spaghetti med kødsauce er på favoritlisten i de danske familier, for den er fuld af både umami og nostalgi. Det er en ret, mange danskere har fået helt ned til nul-års-alderen ved tilvænning til fast føde, og forbindes derfor for de fleste med omsorg og oplevelsen af, at blive stor og stærk.

Pastinak og gulerod fungerer godt som fyld i kødsaucen, da de har en mættende struktur fuld af kostfibre og en forholdsvis neutral og sød smag. Pastinak og gulerod går fra fast og sprød til moset ved kogning, hvor de vil bidrage med smag ud i saucen. At grøntsagerne koger ud, er i denne ret en fordel, især hvis man gerne vil skjule grøntsagen mest muligt. Lige præcis i spaghetti med kødsauce savner vi ikke det sprøde element. Vi tilfredsstilles nemlig i højere grad af rettens genkendelighed end de videnskabelige ’principper for velsmag’, hvor konsistens-kontraster ellers har en essentiel plads.

Pastinak og gulerod integreres simpelt i spaghetti med kødsauce ved blot at rive den direkte ned i hakkekødet. Hvis man gerne vil skjule dem yderligere, kan de i stedet blendes, inden de tilsættes. Persillerod kan bruges som alternativ til pastinak, da den vil bidrage med samme egenskaber til retten.

Rå pastinak er sprød og sød i smagen. Den er en af de mest anvendte rodfrugter i det danske køkken og hører, ligesom guleroden, til skærmplantefamilien. Pastinakkens smag og konsistens opleves vidt forskellig afhængig af, hvordan den tilberedes, og der er mange oplagte muligheder, ud over at rive den.

Kødsaucen vil bidrage med rigelig umami, selv med den halve mængde kød. Oksekød og tomat er nemlig et velkendt par af umamisynergi. Umamistyrken bliver ikke bare fordoblet men eksponentiel øget ved sammensætning af disse to fødevarer. Det skyldes koblingen af tomaternes glutamat og oksekødets nukleotider.