Det skal du bruge
4 personer
250 g hvide bønner
1-2 bouillonterninger eller
bouillonpulver/-pasta
4 fed hvidløg
1 laurbærblad
½ kg hakket
svinekød
2 store løg
Salt og peber
1 frisk rød chili
1
appelsin
½ kg cherrytomater
1 bundt persille
Tilbehør
100-200 g salat
4 skiver grovbrød, 125 g
Ca. 1½ time + iblødsætning dagen i forvejen
Sådan gør du
Sæt bønnerne i blød i en stor skål koldt vand dagen i forvejen eller mindst 10 timer før. Stil den i køleskabet.Kassér udblødningsvandet og kom bønnerne i en gryde. Dæk med rigeligt koldt vand og bring bønnerne i kog. Tilsæt bouillonterning eller -pulver, 2 hele fed hvidløg og laurbærblad. Læg låg på og kog bønnerne til de er helt møre ca. 1 time. Hæld bønnerne i en si.
Lad en gryde blive varm ved god varme. Kom kødet i gryden, og vend det til det har ændret farve - må gerne brune. Tilsæt hakkede løg, salt og peber. Halver chilien og fjern kerner og mellemvægge. Skær chilien i små tern. Tilsæt chili, 2 fed presset hvidløg og 1 tsk fintrevet appelsinskal samt de kogte bønner. Kog det hele i ca. 15 minutter. Tilsæt cherrytomater skåret i halve og kog ca. 5 minutter til tomaterne er varme men ikke udkogte.
Smag til med salt og peber.
Server hakket persille til retten.
Tips
- Kog evt. en større portion bønner ad gangen og gem dem i passende portioner i fryseren til senere brug.
- Retten er mest velsmagende med hvide bønner, som du selv har kogt.
- Der kan laves en hurtig og billig ret ved at bruge 2 dåser hvide bønner i tomatsauce og 1 dåse flåede, hakkede tomater i stedet for kogte bønner og friske tomater.
- Rester af retten kan bruges i fuldkorns tortilla wraps eller som fyld i bagte kartofler.
energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person
Hvis retten laves af hakket svinekød med 6% fedt (sund hverdagsmad)
Protein 33%
Kulhydrat 49%
Fedt 18%
2320 kJ - 550 kcal
Hvis retten laves af hakket svinekød med 10% fedt (sund hverdagsmad)
Protein 29%
Kulhydrat 46%
Fedt 25%
2485 kJ - 590 kcal
C a. 250 g frugt og grønt pr. person