Svineskank i orange-timiansauce

Svineskank i orange-timiansauce

Af Kurt Kjær Jensen

Det skal du bruge

4 personer

1 svineskank, 500 g uden svær, i 2 cm tykke skiver
1 spsk olie
2 skalotteløg
4 skiver bacon
frisk timian
2 dl appelsinjuice eller saft af 2-3 appelsiner
5 dl vand eller bouillon
salt og peber
2 tsk majsstivelse
500 g grøntsager,
fx persillerod, majroer,
rødløg og forårsløg

1 kg kartofler

Valnøddebrød
(2 stk)
25 g gær
½ l vand
100-125 g valnødder
1 dl valnøddeolie
1 spsk salt
14-16 dl hvedemel
æg til pensling

Ca. 2½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time


Sådan gør du

Bestil skanken skåret i skiver hos slagteren. Dup kødet tørt med køkkenrulle og brun det på begge sider i olie i en sauterpande. Tag kødet op. Rist derefter finthakket løg og bacon i tern. Kom kødet tilbage i panden og tilsæt timian, strimlet appelsinskal af en appelsin (striml lidt ekstra skal til pynt ved servering), appelsinsaft, lidt salt og peber. Lad det koge uden låg ca. 5 minutter inden vand/bouillon tilsættes. Læg låg på. Kog ved svag varme til kødet er mørt, ca. 1½ time. Si skyen. Tilsæt evt. lidt vand, hvis skyen er for tyk. Hvis der er alt for meget væde, så kog den ind. Jævn evt. med lidt majsstivelse udrørt i koldt vand. Skank i skiver lægges tilbage i saucen. Kog kartoflerne. Grøntsagerne skæres ud i lige store stykker og kommes i kogende vand. Giv dem et kort opkog, så de stadig er sprøde. Grøntsagerne vendes i retten, som smages til med salt, peber, timian og appelsinskal.
Pynt evt. med timian og appelsinskal ved servering.
Server valnøddebrød i skiver til retten.
     
Valnøddebrød
Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt halvdelen af melet og de finthakkede valnødder. Bland olie og salt i dejen og ælt mere mel i dejen. Ælt dejen godt. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 20 minutter. Ælt dejen godt igennem og form til to brød. Lad dem hæve på bagepladen i ca. 20 minutter. Pensl med sammenpisket æg, drys med mel og rids brødene på langs. Bag brødene ved 200 grader i ca. 30 minutter. Bank på brødene - det skal lyde hult, så er de bagte.

Tips

  • Skræl appelsinerne med kartoffelskræller og skær derefter skrællen i fine strimler med en skarp kniv.
  • Grøntsagerne vælges efter årstid og lyst. Jordskokker, skorzonerrødder, gulerødder, porrer, selleri og savoykål er også velegnet.
  • Når grøntsagerne blancheres, før de kommes i retten, kommer der ikke ekstra væde i retten, og grøntsagerne kan serveres sprøde.
  • Pasta kan spises til i stedet for kartofler.


energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 24%
Kulhydrat 55%
Fedt 21%
2630 kJ - 625 kcal

 

Gæster