Kalvefrikadeller med ramsløg og stegt blomkål, grønne asparges og ramsløgspesto


Mikkel Karstad

Af Mikkel Karstad

Det skal du bruge

4 personer

1 portion grundfars
8 ramsløgsblade
1½ spsk olie
Blomkål og asparges
1 lille blomkål eller et ½ stort blomkål, ca. 600 g.
12 grønne asparges
2 tsk olie fx olivenolie
½ tsk salt
Lidt friskkværnet peber
1 usprøjtet citron
1 skalotteløg
2 tsk akaciehonning

Ramsløgspesto:
20 g solsikkekerner
30 ramsløgsblade
20 g vesterhavsost eller anden fast aromatisk ost
1 dl olie, fx oliven-, vindruekerne- eller koldpresset rapsolie

Ca. 40 minutter


Sådan gør du

Rist solsikkekernerne på en varm pande, den du også skal bruge til at stege frikadeller på. Afkøl solsikkekernerne i en skål.

Skyl og hak ramsløg og rør det i farsen.
Varm olie på panden ved god varme.
Form farsen til frikadeller med en ske og kom dem på panden.
Steg dem i 6-7 minutter på begge sider, ca. 12-14 minutter i alt, så de får en flot stegeskorpe og samtidig er saftige i midten.
Tag frikadellerne af, læg dem i et fad og hold dem varme. Forsæt indtil al farsen er stegt.

Imens frikadellerne steger:
Skyl ramsløg og afdryp grundigt.
Kom dem i en blender sammen med solsikkekerner, ost og olie og blend til en glat grøn pesto. Smag til med salt og peber.

Tag grove grønne blade af blomkålen.
Skær eller bræk blomkål i mindre buketter og skyl i koldt vand. Afdryp grundigt.
Skyl og afdryp asparges, knæk den nederste træde ende af og kasser den.
Skær asparges i mindre stykker.
Varm 1 tsk olie på en pande ved høj varme.
Steg blomkål ved høj varme, så de får en flot gylden farve og lidt brændte toner, et par minutter på hver side.
Hvis du ikke har plads til det hele på panden på en gang, så steg dem hellere ad flere omgange, så alle blomkålsstykkerne får fin gylden farve.
Krydr med ¼ tsk salt og lidt peber.
Tag blomkål af og kom 1 tsk olie på panden.
Steg asparges, 1-2 minutter ved høj varme, så de får lidt farve men stadig har masser af sprødhed.
Krydr med ¼ tsk salt og lidt peber.
Vend asparges med blomkål.
Vask citronen, riv skallen fint og pres saften af.
Pil og hak skalotteløg fint.
Bland citronsaft, citronskal, akaciehonning og hakket skalotteløg. Smag til med lidt salt og peber.
Vend dressingen sammen med blomkål og asparges.

Tips

  • I stedet for ramsløg kan man bruge persille og hvidløg eller purløg.
  • Retten kan laves uden pesto, den bliver da knap så fed.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
MED pesto 
Protein 24 %
Kulhydrat 17%
Fedt 59 %
2475 kJ – 590 kcal 

Energifordeling og -indhold pr. person:
UDEN pesto
Protein 36 %
Kulhydrat 25 %
Fedt 38 %
1650 kJ – 390 kcal

Sund hverdagsmad