Fuldkorns-fastelavnsboller

Vi har opskriften til dig, hvis du gerne vil have en sundere variant, der mætter bedre end den sædvanlige. Bollerne, som har fyld af creme og æbler, pyntes med glasur og et drys flormelis.

Fuldkorns-fastelavnsboller

Bente Nissen Lundsgaard

Af Bente Nissen Lundsgaard

Det skal du bruge

20 fastelavnsboller

25 g gær
4 dl vand
1½ dl fromage frais 0,3% eller 0,1% A-38
2 spsk olie
1 tsk groft salt
100 g havregryn
350 g hvidhvedemel eller grahamsspeltmel
Ca. 250 g hvedemel samt ca. 1 dl til udrulning

Kagecreme
2½ dl skummet- eller minimælk
½ stang vanilje
2 æg
2 spsk sukker
1½ spsk majsstivelse
Evt. 1 tsk kanel

Fyld
2 æbler

Pynt
4 dl flormelis
4 spsk vand
Evt. lidt levnedsmiddelfarve

Ca. 2 timer og 15 minutter


Sådan gør du

Udrør gæren i lunkent vand. Tilsæt fromage frais, olie, salt, havregryn, hvidhvedemel og halvdelen af hvedemelet. Lad det forhæve 15 minutter tildækket. Tilsæt resten af hvedemelet og rør dejen godt sammen. Har du en køkkenmaskine er det godt at bruge den, lad gerne dejen køre 5 minutter. Stil dejen til hævning 1 time tildækket.

Lav kagecremen. Pisk mælk, vaniljekorn, æg, sukker og majsstivelse sammen i en gryde. Varm det op under konstant omrøring til det jævner og bobler, rør hele tiden i cremen, så den ikke brænder på bunden af gryden. Hæld cremen i en skål. Lad det køle af, opbevar det i køleskab til det skal bruges. Rør evt. kanel i cremen.

Skær æblerne i små tern.

Rul dejen ud med en kagerulle til en firkant ca. ½ cm tyk. Skær 20 firkanter ud. Læg 2 tsk kagecreme og ca. 1 spsk æbletern på hvert stykke. Saml dejen omkring fyldet. Pas på at du får presset dejen godt sammen, så cremen er lukket inde. Sæt bollerne med lukningerne nedad på bagepapir på en bageplade.

Tænd ovnen på 200 grader. Lad bollerne efterhæve 15 minutter. Bag dem ca. 20 minutter ved 200 grader på midterste ovnribbe.
Afkøl bollerne til de kun er lidt lune eller helt afkølede. Rør glasuren sammen af flormelis og kogende vand, giv den evt. lidt levnedsmiddelfarve. Smør det på bollerne. Sigt evt. også lidt flormelis over bollerne.

Tips

  • Der kan bruges færdigkøbt kagecreme, som kun skal piskes med mælk.
  • Hvidhvedemel og grahamsspeltmel er begge fuldkorns meltyper.
  • Hvis du undlader glasur på fastelavnsbollerne, kan de leve op til Fuldkornsmærket

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. bolle
Protein 11%
Kulhydrat 76%
Fedt 13%
980 kJ - 235 kcal
Gæster

se mere