Rillettes af svinekæber, kartofler og savoykål med tomatchutney

Rillettes af svinekæber, kartofler og savoykål med tomatchutney

Paul Cunningham

Af Paul Cunningham

Det skal du bruge

Frokostret eller buffet til ca. 10 personer

6 afpudsede svinekæber/kæbeklumper, 500-600 g
1 tsk salt
125 g svinefedt
1-2 løg
2-3 fed hvidløg
1 kvist rosmarin
1 kvist timian
1 laurbærblad

500 g kartofler

½-1 savoykål
1 bundt persille

1 sandkageform på 1½ l
Film

Tomatchutney
4 tomater, 400 g
½ æble, 70 g
25 g frisk ingefær
1 løg, 75 g
1-1½ fed hvidløg
1-1½ rød chili
1 citron
100 g rosiner - helst lyse
¾ dl sukker
1 tsk stødt ingefær
1 tsk salt
1 ¼ dl æbleeddike
1 nellike


Tilbehør

500 g brød og sennep

 


Ca. 2 timer + 1-24 timer til saltning af kød og ½-1 døgn til afkøling af riletten, heraf arbejdstid ca. 1½ time


Sådan gør du

Kødet
Bestil kæbeklumper hos slagteren et par dage i forvejen.
Dup kødet tørt med køkkenrulle. Drys kødet med salt. Lad kødet trække 1 time - 1 døgn i køleskab.
Dup kødet tørt. Kog det i svinefedt med finthakket løg, hvidløg i skiver samt krydderurter. Kog ved svag varme til kødet er mørt 1¼-1½ time. Tag kødet op og hold det varmt, til kartoflerne er kogt i fedtet. Gem fedtet til rillettten.

Tomatchutney
Hak tomaterne groft. Skær æbler i tern. Skræl frisk ingefær og hak det fint. Hak løg og hvidløg fint. Fjern evt. frø og mellemvægge i chili før de hakkes fint. Styrken sidder hovedsageligt i frø og mellemvægge. Riv skallen af en kvart citron og pres 1-2 spsk citronsaft.
Bland alle ingredienser i en gryde. Kog uden låg ved middel til god varme til chutneyen bliver tyk og karamelliseret. Rør jævnligt, så det ikke brænder fast i bunden af gryden. Kogetid ca. 30 minutter. Hæld det på glas, luk straks og stil det i køleskab, når det er blevet afkølet.

Kartofler
Kog kartofler i tern på 1½ x 1½ x 1½ cm i fedtet, når kødet er kogt. Tag dem op i en si sammen med løg og krydderurter. Fjern stilke og laurbærblad.

Savojkål
Kassér de yderste blade. Snit ½-1 savojkål fint og kog den mør i vand med lidt salt. Tilsæt en håndfuld persilleblade det sidste minut.
Dryp kål og persille godt af og tør dem evt. i et viskestykke.

Rillettes
Læg et vådt stykke film i formen.
Alt skal være lunt, før det blandes.
Pluk kødet i mindre stykker med fingrene. Bland det med kartofler, løg, hvidløg, kål og hakket persille. Smag det til med salt og peber. Tilsæt 1-2 spsk fedt. Kom det i formen og læg pres på, mens det køler ned. Rilletten kan opbevares på køl i 2-3 dage. Skær rilletten i skiver med en tynd-bladet skarp kniv, fx en filetkniv og fjern filmen.

Forslag til drikkevarer 
Øl, fx Carlsberg Semper Ardens Bock.


 

Tips

  • Svinekæber kan erstattes af nakkefilet i klodser på fx 5 x 10 x 2 cm eller en svineskank.
  • I stedet for kartofler kan bruges jordskokker.
  • I stedet for savojkål kan bruges spidskål.
  • Fedtet, der er blevet tilovers, kan sies og gemmes i køleskabet og senere bruges til at stege i.
  • Rillettes kan også kommes i små henkogningsglas og evt. dækkes med et lag fedt. Fedtet øger holdbarheden i køleskab til ca. 1 uge.
  • Tomatchutneyen kan laves i forvejen og gemmes i køleskab i flere uger.


energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 20%
Kulhydrat 62%
Fedt 18%
1530 kJ - 365 kcal

 

Gæster