Kød og kostråd

Kan du undvære kød i din kost? Og hvilket kød har det laveste klimaaftryk? Læs om kød og kostråd her.

Kød og kostråd

Kød i kosten

Kød i kosten bidrager både med protein, vitaminer og mineraler særligt vitamin B6, vitamin B12 og vitamin A samt mineralerne jern, zink og selen. 

Vælger du at købe og spise kød, er de officielle anbefalinger, at du skal begrænse mængden af kød, du spiser. For kød er ca. 350g om ugen tilpas, når du spiser planterigt og varieret (Kilde: De officielle kostråd).

Vælger du at spise kød, er grisekød og kylling blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk (Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg, s. 20-26)

Kan jeg udelade kød i min kost?

Den eneste naturlige kilde til B12-vitamin er en kost, der indeholder animalske fødevarer. Hvis man spiser lidt eller intet af det animalske, er man nødt til at indtage B12-vitamin som kosttilskud. 

De officielle kostråd

De officielle kostråd består af syv kostråd samt et par supplerende tips:

- Spis planterigt, varieret og ikke for meget

- Spis flere grøntsager og frugter, lokalt produceret og i sæson

- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

- Spis mad med fuldkorn

- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

- Spis mindre af det søde, salte og fede

- Sluk tørsten i vand

 

Vigtige tips fra de officielle kostråd

begræns madspild kostråd 

(Kilde: Fødevarestyrelsen, de officielle kostråd, altomkost.dk)

Vil du vide mere

Hvilke fødevarer har et lavere klimaaftryk?
Hvordan gør du din madlavning mere bæredygtig?
Saftig, krydret gris i general TSO’s sauce samt pak choy og broccoli