Rillettes på fire forskellige måder

Rillettes på fire forskellige måder

René Redzepi

Af Rene Redzepi

Det skal du bruge

Frokost - 12 personer

1,2 kg svinebryst af kogestykke - eller
1 kg afpudsede svinekæber/kæbeklumper

10 hele allehånde
5 enebær
¼ tsk kommen
1 tepose af papir
1 løg
1 gulerod
½ porre
salt og peber
forme

Ca. 3 timer + tid til afkøling


Sådan gør du

Kom krydderurterne i teposen. Kom alle ingredienserne i en gryde og tilsæt 3-4 dl vand, så det næsten dækker kødet. Læg låg på og lad det koge ved lav varme ca. 1½ time til kødet er meget mørt.

Bruges svinebryst, skilles svær og brusk fra, mens kødet er varmt. Riv/pluk det varme kød fra hinanden med to gafler eller med en el-pisker.

Smag kødet til med salt og peber. Kom det i formene. Kog evt. suppen ind og hæld den over, så den kun lige dækker. Stil formene i køleskab. Rillettes er klar til servering næste dag, men kan opbevares på køl i 2-3 dage.

Anvendelses muligheder:

  • Rillettes kan tilberedes med ristet rugbrød og evt. surt.
  • Rillettes kan serveres med cornichoner, hakket persille og små brødcroutoner.
  • Læg rillettes i et ca. 1½ cm højt lag i fx en foliebakke. Læg pres på og lad det stå i køleskabet et døgn. Skær kødet i firkanter på 2 x 2 cm. Dup den ene side i mel, sennep og fint sigtet rasp. Stil dem koldt indtil de steges lysebrune og sprøde på den panerede side i rapsolie eller smør. 
  • Rillettes kan bruges som fyld i æbleskiver

Tips

  • Før kogning kan kødet saltes med 5-10 g salt, som fordeles jævnt. Stilles i køleskab i op til et døgn.
  • Rillettes kan tilsættes hakkede hasselnødder.
  • Skal rillettes gemmes i lang tid, skal den efter afkøling dækkes med ½ cm smeltet svinefedt. Så længe der ikke er taget af den, er holdbarheden op til en måned i køleskab.

  • energifordeling

    Energifordeling og -indhold
    Pr. 100 g rilettes af svinebryst
    Protein 15 g
    Kulhydrat 0 g
    Fedt 15 g
    1230 kJ - 295 kcal

    Pr. 100 g rilettes af kæbeklump
    Protein 19 g
    Kulhydrat 0 g
    Fedt 4 g
    740 kJ - 180 kcal

    Gæster