Hamburgerryg og kålpølse med sønderjysk grønlangkål og brunede kartofler

Til en ægte sønderjysk grønlangkål hører selvfølgelig kålpølser, hamburgerryg og karamelliserede brune kartofler. Det er en opskrift efter vor mormors hjerte, og den vil vække glæde hos enhver, både unge og gamle.

Hamburgerryg og kålpølse med sønderjysk grønlangkål og brunede kartofler

Af Carsten Kyster og Ove Sejrup

Det skal du bruge

6 personer

1 kg hamburgerryg
6 kålpølser

Brunede kartofler
¾ kg små kartofler
5 spsk sukker
2 spsk smør eller margarine


Sønderjysk grønlangkål
1 kg friske grønkålsblade
250 g kartofler
1-2 dl piskefløde
Salt og peber

Tilbehør

Sennep og evt. rødbeder


Ca. 1¼ time


Sådan gør du

Kom hamburgerryggen i en gryde med kogende vand, så det lige dækker. Bring vandet i kog igen og skum. Kog ved lav varme under låg i ca. 45 minutter, til centrumtemperaturen er 60 grader. Tag gryden fra varmen, og lad hamburgerryggen stå ca. 20 minutter i kogevandet, til centrumtemperaturen er 72 grader. Kom kålpølserne i kogevandet, til de er varme.
Tag kødet op, fjern hinde eller net, og skær hamburgerryggen i skiver.

Kog kartoflerne og pil dem. Hæld varmt vand over, hvis kartoflerne er kolde, og lad dem stå i 5-10 minutter. Hæld vandet fra. Smelt sukkeret på en pande, til det er lysebrunt. Tilsæt smør og derefter kartoflerne. Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke bliver for mørk. Bliver der skruet for meget ned, bliver karamellen stiv, og vil ikke sætte sig på kartoflerne. Vend forsigtigt kartoflerne hele tiden, til de bliver pænt lysebrune over det hele.

Fjern de groveste ribber på grønkålsbladene. Kog dem 10 minutter i suppen fra hamburger-ryggen eller i vand. Tag kålen op i en si og pres vandet af - vrid evt. kålen. Hak kålen med en kniv eller gennem en kødhakker. Skær kartoflerne i tern, og kog dem møre i suppen fra kødet. Hæld væden fra, og mos kartoflerne med en gaffel. Tilsæt kålen og fløden, og varm det igennem. Smag til med salt og peber.

Tips

  • Sønderjysk grønlangkål kan købes på frost og bruges i stedet for frisk grønkål.
  • Kartoflerne kan koges og pilles dagen i forvejen.
  • Sønderjysk grønlangkål er en meget traditionel ret, hvor kål - og kartoffelmængden, samt om den er grov eller fin i konsistens, varierer fra familie til familie.

  • energifordeling

    Er under udarbejdelse.

    Gæster