Sådan får du nemt kylling ind i din hverdag

Kylling er et godt valg til at hjælpe et vægttab på vej, men hvordan gør du det nemt? Her er tre kosteksperters råd.

Sådan får du nemt kylling ind i din hverdag
Det behøver ikke at være svært. Faktisk er det ret nemt at få kylling ind i din hverdag på en sund og balanceret måde, lyder det fra tre ernærings- og kosteksperter, som alle anbefaler kylling som en del af en god, varieret og sund mad. De fremhæver alle kylling som det oplagte valg, hvis man vil slanke sig.

”Kylling er i virkeligheden kødkildernes svar på skyr. Det er en virkelig god vej til at slanke sig. Man kan enten tage 2 dl skyr eller et kyllingebryst – uanset hvad er begge dele essentielle på hver deres måde, hvis man vil tabe sig,” siger Martin Kreutzer, livsstilsvejleder på velsmurt.nu

Han laver til daglig kostplaner for folk, hvor det grundlæggende handler om at sammensætte en proteinholdig kost, der ikke indeholder for meget energi og som mætter godt. Her er kylling i hans optik helt oplagt.

”Kylling er med sine ca. 20 gram protein pr. 100 gram kød en rigtig god proteinkilde og så skaber det en rigtig god mæthed. Det interessante er også, at kylling jo er mange ting. Lår, bryst, frikadeller osv. Der er rigtig mange varianter i det, så det er nemt at gå til, uden man bliver træt af det.”

Kan tilberedes på utallige måder
Joan Preisler er enig. Hun er specialist i ernæring og sundhed og underviser igennem sin virksomhed ’Måltider med Mening’ i madkundskab, hvor hun lærer unge at lave sunde, velsmagende retter.

”Man kan jo tilberede kylling på utallige måder – der er næsten ingen begrænsninger. Man kan koge, stege eller putte en kylling i ovnen. Man kan putte den ned i en sammenkogt ret, og det egner sig supergodt til en wok, altså til en lynstegning,” siger Joan Preisler.

Det er ikke mindst nemt at gå til, fordi det er så populært hos alle, mener hun.

”Næsten alle kan lide kylling. Og så er der det ved det, at man kan spise det koldt. Man kan gemme det i køleskabet og nemt genbruge et stykke bryst eller et kyllingelår og spise det med dip dagen efter for eksempel.”

Hun fremhæver, at kylling har en mild umamismag, hvilket er baggrunden for, at det er så populært.

”Det har umamismag, men en meget mild umamismag. Hvis man nu laver en oksefond får man en kraftig umamismag, men det har kylling ikke. Det gør, at det er nemt at spise for børn og så giver det fleksibilitet. Man kan komme alle mulige slags krydderier på og give det smag af karry, paprika eller noget tredje.”

FÅ INSPIRATION til mad med kylling: Prøv Burritos med krydret kylling 

God kilde, men husk at variere
Marie Steenberger er ernæringsekspert og har skrevet fire bøger om sundhed og vægttab. Hun understreger, at kylling netop er så oplagt, fordi det er nemt at variere retterne. For hende er det essentielle ved et vægttab, at det foregår på en sund og balanceret måde.

”Det vigtige er den rigtige fordeling, for jeg er absolut ikke tilhænger af kun at spise grøntsager, kun kylling eller kun noget tredje. Kroppen har brug for næringsstoffer fra en varieret kost, men kylling er bare så oplagt, hvis målet er at tabe sig.”

Hendes vigtigste råd er: Husk at variere efter behov og at gøre det lystbetonet at spise.

”Kylling indgår i en sund og varieret kost, fordi det indeholder mange proteiner. Man kunne ligeså godt spise fisk eller bønner. Og det er et godt alternativ til lammekød, oksekød og grisekød. Det er også et rimelig kaloriefattigt alternativ til fedtholdige udskæringer,” siger hun.

Voresmad.dk har bedt de tre eksperter giver tre overordnede råd og fif til at holde den slanke linje med kylling. De lyder således:

Martin Kreutzer:
- Tilbered en masse kylling og hav det liggende klar. Kold kylling fungerer rigtig godt, så smid en masse kylling i ovnen og læg noget i køleskabet, andet i fryseren. På den måde er det klar til, når du skal bruge det. Det er ofte svært at finde tid til at tilberede kylling fra bunden hver gang og på denne måde, behøver du ikke bekymre dig.
- Smid fordommene om, at man SKAL variere aftensmaden, så der ikke er kylling på bordet hver aften. Det er op til dig. Hvis du ikke bliver træt af det, kan du sagtens holde dig til kylling, MEN: Det vigtige er ikke at løbe i fælden med pludselig at få for meget, for så er det svært at vende tilbage. Så jeg vil anbefale en vis variation. Både når det kommer til proteinkilderne og måltidets øvrige komponenter.
- Pas på fedtkalorierne. Hvis man spiser skindet med, ryger kalorierne op, og så bliver måltidet, ligesom hvis det var fed fisk, der leverede proteinerne. Det gælder om at skrue lidt ned for øvrige fedtkilder i måltidet, fx sovsen, fetaosten og så videre. Så altså: Du kan sagtens spise skindet med, men så er det bare en god ide, at du modregulerer på andre fronter.

Joan Preisler:
- Det skal smage godt. Uden god smag bliver man træt af den slanke linje, og der er talrige måder at få kylling til at smage godt. Brug din fantasi og varier gerne krydderierne, hvilke udskæringer, du bruger, og tilberedningen. Lad dig inspirere af andre og lav evt. en plan for ugen.
- Brug wokken. Det er en genial måde, hvor du nemt og varieret kan lave forskellige kyllingeretter, og du kan nemt eksperimentere med forskellige blandinger i en wok, så du undgår, at det bliver for ensformigt.
- Mindsk risikoen for at blive kræsen ved at variere. Ofte stammer kræsenhed fra kun at blive præsenteret for et snævert udvalg af mad og så vænne sig til det. Ved at prøve kreativiteten af og servere meget forskellige tilberedninger mindsker du også kræsenhed, der kan blive et problem på mange måder senere i livet.

Marie Steenberger:
- Fjern ’forbudt’-listen. Min praksis beskæftiger sig med de kroniske slankere, altså dem der altid har fokus på at slanke sig. De har fået et forstyrret forhold til mad, fordi de har en masse madregler. Det har nogle uheldige konsekvenser. De kan godt underkaste sig det regime i fire uger, men bagefter vil de have cravings efter det forbudte. Derfor arbejder jeg med, at alle madvarer er tilladte. Pointen er i høj grad også at undgå det her med at overspise i smug.
- Lad halvdelen af en kyllingeret bestå af grøntsager. Hvis man laver en kyllingeret, for eksempel en bolognese, så er tommelfingerreglen, at halvdelen består af kylling og den anden halvdel af grøntsager. Grøntsager indeholder fibre og tilfører en masse vigtige næringsstoffer, som vi har brug for, og det her er en fortrinlig måde også at få sneget grøntsager ind.
- Skru op for aktivitetsniveauet, altså motion eksempelvis. Man kan styre sit energiindtag nok så meget, men det kan også blive kedeligt. Til syvende og sidst er det meget lettere at skrue op for motionen. Det handler om lige at tage trapperne i stedet for elevatoren, og det giver god energi.